Как да научим децата на здравословно хранене?

123
Как да научим децата на здравословно хранене?

Моделирането на здравословни хранителни навици в ранно детство може да помогне за формиране на тяхното отношение им към храната в по – късна възраст

Моделирането на здравословни хранителни навици в ранно детство може да помогне за формиране на тяхното отношение им към храната в по – късна възраст. Затова е много важно от рано да ги насърчаваме към правилно хранене и да им показваме ползите, които всяка храна може да ни даде.

Ето няколко съвета за това, как да накараме малките да се хранят по - здравословно:

Говорете си открито за храната, подчертайте положителната страна на здравословната храна, разкажете за различните диети и за това, какви ползи носят те.

Според експерти, за да накараме детето да се храни здравословно и да уважава това, което е на масата, не трябва да му даваме храна като награда, подкуп или наказание.

Моделирайте навиците за здравословно хранене – дори да сте на диета, не го натяквайте. Това ще накара детето да мисли, че храната е нещо лошо и на по – късен етап да гледа на нея като на враг.

Хранете се заедно като семейство възможно най-често, включете децата в пазаруването и готвенето, накарайте го да опитват нови храни.

Покажете на детето си, че да се храниш „здравословно“ не означава диета или ограничение, а правилният избор на продукти.

Не слагайте забрана за храна (освен ако  няма здравословен проблем или алергия). Нека все пак да не забравяме, че това са деца, те комуникират с други и не трябва да имат табу за определени нездравословни неща като чипс, кроасан и ли вафла. Това няма да доведе до нищо добро, дори в един момент изкушението ще стане по – голямо и детето ви ще започне тайно да си купува такива.

Важно е да се обясни, че това е храна, която може да се консумира, но в ограничени количества и по 1-2 пъти седмично, а не да бъде част от ежедневната диета.Добави коментар