Как да научим детето да пие вода

355
Как да научим детето да пие вода

Децата, които пият по две чаши вода на ден, по-лесно се справят с вирусните инфекции

Грижата за здравето на детето е неотменна част от отговорностите на всеки родители. През първите месеци от живота му всичко е лесно – повечето вода бебето получава от майчиното мляко. Поради това място за тревога няма.

Щом обаче започне въвеждането на храни, възниква потребността от допълнителен източник на вода. Не е изключено на първо време детето да отказва да я пие.

Педиатърът Андрей Сокулин разказва как да се справим в такава ситуация. Тя е критична, тъй като дефицитът на вода може да провокира запек, главоболие, нарушения в обмяната на веществата и дори лош дъх. Освен това е доказано, че децата, които пият по две чаши вода на ден, по-лесно се справят с вирусните инфекции.

Как да научим детето да пие вода

Основната трудност се крие в липсата на вкус на обичайната вода. Поради това кърмещите се деца, които са привикнали към сладката кърма, често отказват водата. Но не бъдете твърде слабохарактерни. Не бързайте да добавяте захар във водата. Пробвайте тази хитра тактика:

1/ Възползвайте се от специалните бутилки за пиене за бебета. При избора обърнете внимание на големината на дупката за пиене. Важно е детето да не се налага да полага големи усилия, за да пие.2/ Децата се стремят да подражават на възрастните – възползвайте се от този факт.

3/ Ако детето е още малко, може да му давате вода от лъжичка или със спринцовка. Количеството трябва да е минимално. В началото водата може да е малко като изпита през деня, но с времето тя ще се увеличава.

4/ Ако детето седи самостоятелно, предложете му вода от чаша.
Добави коментар