Как да научим детето да говори истината

324
Как да научим детето да говори истината

И защо лъже?

Между детската лъжа и фантазия има тънка граница, поради това родителите невинаги успяват да ги различат. Защо децата лъжат? Причините за това може да са разнообразни, но преди всичко – защото се опитват да коригират ситуацията, да прикрият мотива, който е провокирал поведението им.

Не се изненадвайте, ако откриете страх от наказание или грешки във възпитанието. Може да бъде и просто опит да се разкраси живота с багри или да се избегне риск от насмешка от страна на връстниците и възрастните.

Рядко децата използват лъжата, за да получат нещо желано.

Детският психолог Инна Зайцева смята, че за да иска детето да говори истината, възрастният човек следва да демонстрира своето неодобрение и неприязън към лъжата. В същото време трябва да оказва емоционална подкрепа, подбуждайки детето да се стреми към доверие между двете страни.

Какво да направите?

1/ Твърдо, но с уважение към личността на детето настоявайте да се казва истината. Помнете, че бързането не е добър помощник. Трябва да проявите търпение. За да стимулирате процеса, осъществете физически контакт. Вземете ръката на детето в своята. Прегърнете го през раменете.

2/ Педагози от цял свят в един глас твърдят, че личният пример е най-добрият начин да се възпитава дете. Когато вие говорите искрено, и вашето дете ще го прави.

3/ Ако искате да бъдете разбиращи родители, запазвайте спокойствие, обещайте да не обиждате детето и търпеливо изслушайте разказа му от начало до край.

4/ Помагайте на детето да изрази същността на проблема.

5/ Прочитайки разказ или приказка, в която главният герой е лъжец, чиято лъжа излиза наяве, подробно обяснете, че лъжецът винаги се оказва в нелепо положение.

6/ Най-силно на света децата обичат похвалите. Винаги показвайте своето одобрение. Изразявайте го с думи и физически контакт.

7/ Дръжте на думата си.Добави коментар