Как да научим детето да чисти

186
Как да научим детето да чисти

7 хитринки, които работят при всички

Минаваме направо към съветите. А те са:

1/ Преувеличавайте!
Трудно ще намерите дете, което да не се мотивира от похвалите на родителите си. Станете най-големия фен на своите деца – тази подкрепа задължително ще донесе плодове.

Помнете: вие хвалите детето не само заради работата, а също така и за проявеното желание да я извърши.

Нека детето асоциира първите си стъпки в разтребването и чистенето с щастливата усмивка по лицата на родителите си. Въздържайте се да го отмятате или пък да пооправяте свършеното от него.

2/ Превърнете чистенето в игра
Един от най-лесните начини да приобщите детето към чистенето е като превърнете процеса в игра.

3/ Създайте система с награди
Има още едно нещо, което децата обичат наравно с игрите. Това са подаръците и наградите. Не ви казваме да подарявате по играчка за всяко чистене. Много по-ценни са подаръците-впечатления. Вашето дете обича да скача на батут? Заведете го в център за развлечения за деца. Разрешете му да избере филм в киното или пък у дома, когато устройвате кино вечер.

4/ Фантазирайте
Измислете интересен сценарий, който ще превърне обичайното чистене в малко приключение. Зверове са избягали от зоопарка и са разхвърляли всички вещи. Вашата задача е да организирате удачно подреждане на всички улики. Можете ли да го направите?

5/ Направете почивка
Музиката е мощен мотиватор. Ако вашето дете обича да танцува, предложете му след успешно изпълнение на задача, да организирате кратка танцувална пауза. Доброто настроение за цялото семейство е гарантирано.6/ Времето тече…
Заръчайте на детето да извърши нещо за определено време. Стартирайте секундомер. Обзаложете се дали може да изпълни всичко за посоченото време. Състезанието понякога вдъхновява децата да надхвърлят възможностите си.

7/ Бройте, играйте и подреждайте!
Отново се върнахме на тема игри. Изберете число и предложете на детето да събере и да постави по местата им толкова играчки. Това занимание обединява няколко цели – стаята се почиства, тренираме математическите познания и весело прекарваме времето заедно.Добави коментар