Как да научим детето да борави с пари

66
Как да научим детето да борави с пари

Все някога трябва да започнете

Не му купувайте всичко, което пожелае

Типична за всеки търговски център е следната картина: детето е залепнало на витрината и крещи „Искам!“. Майката вече посяга към портфейла си.

Важно е да не угаждаме на всяка прищявка на детето. Не може всичко да бъде купено. Обикновено това са мигновени пориви, които след закупуването на поредната играчка утихват. Дори покупката става безинтересна.

Родителите трябва добре да обяснят на децата си, че парите не падат от небето. Дайте пример със себе си. Колко усилия трябва да вложите, за да изработите заплатата си.

Така може да поставите граница между „необходимост“ и „излишество“.

Съставете списък с желания

Умението да се поставят приоритети е ценно за цял живот. Развийте този талант от сега – съставете списък с желанията на детето, разглеждайте ги заедно един път седмично. Предлагайте на детето да посочи най-желаното.

На по-големите деца може да предложи да посочат колко струва всяка една желана вещ. Така може да направите анализ на покупката. Детето се учи да контролира своя апетит за пазаруване и да разграничава важно от второстепенно.

Предоставете на детето възможност да се разпорежда с пари


Давайте му дребни суми като джобни. Първоначално ще се сблъскате с трудности – детето веднага ще ги похарчва и то за безсмислени неща. Не го поучавайте. Жестоката критика ще убие всеки стремеж към финансова грамотност. Спокойно му обяснете, че може разумно да планира покупките си. Помогнете му да го постигне.

Научете го да спестява

Още един съвет, който ще му послужи в зрелия живот. Дъщерята иска нова кукла, а синът – колело? Предложете им да започнат да спестяват за тях. Нека заделят по малко от джобните си.
Добави коментар