Как да намерим време за детето, когато сякаш нямаме такова

141
Как да намерим време за детето, когато сякаш нямаме такова

Винаги бързате нанякъде, винаги сте заети, под напрежение правите всяко едно домакинско задължение…

Накъдето се обърнете, чувате призиви да отделяте време на децата, да се вълнувате от интересите им, да обсъждате как е минал денят им, постоянно да разговаряте с тях и да участвате в игрите им. Сложете ръка на сърцето и признайте – нямате сили и време за това, нали? Поне не всеки ден. Това обаче ви кара да изпитвате вина.

Днес ще поговорим за начините, по които можем да освободим време за общуване с детето.

Разговаряйте
Дори ако сте заети с приготвянето на храна или шиене на чорапи, това не означава, че не може да говорите. Използвайте времето, за да поразсъждавате върху изминалия ден, прочетена книга или пък предстоящо събитие. Това ще бъде от полза за двете страни. Дори 5 минути разговори са способни да изиграят ключова роля в живота и развитието на детето.

Четете
Съвместното четене е способно на чудеса. Развива вниманието, разсъдливостта, търпението. Съвместното четене на сюжети позволява да градите общи кодове, които имат значение само за членовете на семейството. Към 12-ата си година детето може да захвърли четенето, но спомените за проведеното време над книгата с вас остават завинаги.

Взимайте детето със себе си, когато изпълнявате някои задачи
Не всеки път, но когато е възможно. Има дреболии, които може да изпълните в компанията на детето. Например посещение до офиса на куриерска фирма, прибиране на дрехите от химическото. Използвайте времето помежду другото за разговори.

Престанете да се натоварвате с чувство за вина и да го пренасяте върху детето
Ако наистина нямате време, за да заведете детето на кино или увеселителен парк, посветени сте изцяло на работата, помислете какъв пример сте за детето. Винаги бързате нанякъде, винаги сте заети, под напрежение правите всяко едно домакинско задължение… Все казвате „няма, няма време“.

Не губете време за нравоучения
Конкретно – за дреболии. Не пилете на детето, че не гаси лампите или не затваря вратата на тоалетната. Когато говорите за правилата за поведение, правете го в пълно спокойствие. Тогава и най-дръзкият тийнейджър ще ви изслуша.
Добави коментар