Как да избегнем семейните кризи, когато детето се роди

268
Как да избегнем семейните кризи, когато детето се роди

Какви може да бъдат те, ще попитате?

Семейството има огромни преимущества пред всички други форми на построяване на лични отношения: възможност на всички членове на семейството да бъдат щастливи, да съхранят любовта помежду си за дълъг период от време, да отгледат деца, които са пълноценни и хармонични личности.

Как да създадете и да съхраните семейството, да запазите отношенията топли и в хармония, разказва психологът Сергей Максименко.

Създаването на семейство е доста тежък период за влюбените, тъй като те полагат основите на своето семейство. Често младите хора пренасят сценарии от съпружеския живот на своите родители и се опитват да живеят по тях. Тогава е желателно да се правят компромиси, да се създава свой собствен модел: Какъв бит искате да имате? Какви задължения да има всеки един от партньорите? Как ще планирате бюджета на семейството? Кой ще го управлява? Как и с кого ще прекарвате свободното си време?

Всички тези въпроси следва да се обсъдят в открит разговор, за да се избегнат обиди, караници и недоизказани неща.

Ключов момент за едно семейство е появата на дете. Днес ще се спрем конкретно върху тази точка.

На този етап на развитие в семейството възникват нови социални роли – на бащата и майката. Появяват се нови задължения, нови грижи. Често партньорите изпитват трудност да се адаптират към ролята на родител. Защо? Тъй като този период е свързан с жертване на собствените интереси в полза на детето. Затова е важно на този етап майката да привлече бащата активно да се грижи за детето. Доминираща след появата на новия член на семейството трябва да бъде родителската функция на двамата партньори.Истината е в златната среда. Затова по отношение на детето е важно да избягвате крайностите. Едната крайност е особено свойствена за жените – децата са на първо място, всичко останало, включително мъжа – е по-нататък в списъка с приоритети.

Другата крайност: „децата са бреме, колкото можем – ще поживеем за себе си“. Децата не са бреме. Те са радост, която не може да бъде заменена с нищо друго.
Добави коментар