Как да избегнем наказването на детето?

1467
Как да избегнем наказването на детето?

Да се опитаме да вникнем в ситуацията

Детето пак е направило беля или пък се е държало невъзпитано. Преди да предприемете действия за формулиране на наказание, което е натоварено със задачата да коригира поведението на детето, прочетете следващите редове.

Как да избегнем наказването?

1/ Потърсете скрити потребности
Не всяко дете може, като един възрастен човек, да стои на опашка пред кабинета на лекаря цял час. То има друг двигателен режим. Поради това не бива да очаквате от детето, че то просто ще седи спокойно на едно място. По-добре своевременно се подгответе да предложите разнообразни занимания.

2/ Обяснете
Детето се е изплезило на някого. Не започвайте веднага да го обиждате. Ако детето за първи път се държи така, то вероятно не знае, че не е прието да го прави. Спокойно му обяснете.

3/ Потърсете скрити чувства
Детето никога няма да направи нещо просто така. Ако то, да допуснем, е ударило братчето си, това означава, че ревнува или му се сърди. Пробвайте да откриете скритите чувства и да научите детето да ги изразява по друг начин.

4/ Променете обкръжението
Понякога е по-лесно да промени това, отколкото някои детски навици. Детето обича да пипа контактите? Скрийте последните така, че да са далеч от взора му.

5/ Търсете алтернатива
Насочете активността на детето в друга посока. Готвите обяд, а то строи замък и ви пречи? Не го обиждайте и не му забранявайте да играе. Просто му предложете да построи замък в стаята си, а не в кухнята.

6/ Покажете на детето как искате то да се държи
Дайте му пример. Не се ограничавайте само с думи.

7/ Предоставете на детето право на избор
Когато то взема решение, то добива увереност. Указанията от ваша страна често може да провокират желание да направи точно обратното. Попитайте детето: иска ли да се разходи в парка, да поседи у дома и да играе с играчки и т.н.

8/ Правете малки отстъпки
Например, ако детето е уморено, позволете му да не прибере играчките от пода.

9/ Дайте време на детето да се подготви
Например, своевременно го предупредете, че ще дойдат гости. Или пък, че предстои да посетите личния лекар.

10/ Споделете с детето своите чувства
Важно е да го правите. По този начин то ще разбере как постъпките и поведението му ви влияят. Кажете му, ако сте уморени или огорчени.

11/ При необходимост действайте
Например, пресичайки улица, хванете детето за ръка, обяснявайки му, че трябва по този начин да се пресича, тъй като има опасност от удар от кола.
Добави коментар