Как бързо да почистваме детската стая

122
Как бързо да почистваме детската стая

И постепенно да прехвърлим отговорността на обитателите й

Поддържането на реда и чистотата в детската стая е сред основните задачи пред родителите. За да не бъдете задачата непосилна и да бъде повод за негативни емоции всеки ден, нека да заложим няколко правила.

Привлечете детето
Разбира се, да подредите стаята сами е по-просто и по-бързо, отколкото в компанията на детето, което ще се суети около вас. Но децата трябва да се приучават към ред и чистота. Те трябва да знаят, че тяхна е отговорността да бъде детската стая изрядна. Поради това започнете да включвате децата в подреждането на стаята. Възложете им задачи. Веднъж да почистят праха от секциите, друг път да сгънат всички блузи на едно място, трети път – да подредят колекцията от колички.

Сортиране на играчки
По-лесно е да сложите играчките в един кош и да не преживявате много-много хаоса. По-добре е обаче всяка играчка да си има място. Плюшеното мече живее на дивана сред възглавниците, а кубчетата и пъзелите са в кутия в шкафа.

Използвайте този трик: За известно време скрийте от децата част от играчките. Знаете, че те им доскучават бързо. Временното отсъствие на някои играчки провокира оживен интерес при новата им поява.Създайте система за дрехите в гардероба
Най-удобният принцип за сортиране е следният: на горния ред – дрехите, които са извън сезона или са празнични. На долния – базови и сезонни, които често се използват. Най-дребните неща – като бельо и чорапи, разположете на най-долния ред.

Ако подредите дрехите по цвят, на детето ще му е по-лесно визуално да ги различава и да ги открива.

Сложете в детската стая кофа за боклук
За да няма из стаята хартийки и опаковки от играчки, които така и не са стигнали до кофата в кухнята, то поставете кофа за боклук в самата детска стая. Нейното предназначение е да спомогне за чистотата и да приучи детето да изхвърля непотребните неща, а не да ги оставя да се валят по земята.
Добави коментар