Кафето - враг или приятел?

2469
Кафето - враг или приятел?

Какво казват диетолозите

Кой не обича кафето? Всички го обичат! Е, почти всички. Любимата напитка често става обект на критика. Нека да изясним по какъв начин умерената й употреба ви носи ползи.

Кофеин = кафе?

За мнозина споменаването на веществото кофеин се свързва с кафето. Кофеинът се съдържа в доста напитки. Шоколад, чай, кола, енергийни напитки, дори в уискито. Всички те са източник на стимулатора кофеин.  Последният се определя като антиоксидант и му се приписват чудодейни свойства. Кои от тях са действително научно доказани?

Зарежда с енергия
Кофеинът в състава на кафето е отлично средство за зареждане с енергия. Често се използва от спортисти преди тренировка. Изследвания доказват, че кофеинът е способен да увеличи силата, стимулирайки освобождаването на норадреналин от адреналиновите жлези и по-доброто съкращаване на мускулите. Когато това се случи, работата на невроните в мозъка се засилва. Този ефект се отразява положително върху паметта, съсредоточеността и реакциите.

Топене на мазнини

Учени са наблюдавали как се понижава апетитът, когато се приема кофеин. Последният стимулира ускоряването на метаболизма и влияе върху перисталтиката на червата.

Може да подобри физическата производителност
Кофеинът стимулира нервната система, сигнализирайки на мастните клетки да започне разграждане на мазнините в организма. Кафето също така повишава нивото на адреналина в кръвта. Този хормон подготвя тялото за интензивни физически натоварвания.

Съдържа важни хранителни вещества
Кофеинът съдържа ценни хранителни вещества. Сред тях са витамини B2, B5, B3, калий, манган и магнезий.

Предпазва от Алцхаймер и слабоумие
Пиенето на кафе понижава риска от деменция, както и от болестта Алцхаймер.
Добави коментар