Известни актьори с дислексия

255
Известни актьори с дислексия

Някои от тях узнават диагнозата в детска възраст, а други, като Дженифър Анистън, по-късно

Подозираме, че не си давате ясна представа колко много хора в цял свят изпитват трудности в правилното и бързо разпознаване на писаното слово. С други думи, страдат от специфична патология, наречена дислексия.

Трудностите с четенето не са чужди на известни личности от филмовата индустрия.

Орландо Блум
Актьорът е споделял, че от детските си години е изпитвал сериозни проблеми с четенето. Майка му всячески се е опитвала да го мотивира да чете, дори му обещава да му купи мотоциклет, ако прочете 50 книги. Задачата се оказва непреодолима и Орландо не получава желания подарък.

Изучавайки ролите си, Блум всеки път полага сериозни усилия.

Кийра Найтли
Диагнозата дислексия е поставена на Кийра, когато е на 6 години. Тя трудно произнасяла дълги думи, а четенето й било непосилна задача. Актрисата споделя, че семейството й е ключът към постигнатия напредък.

Днес Найтли е лице на Британската асоциация за борба с дислексията.

Антъни Хопкинс
Дълго време ученикът Антъни Хопкинс имал сериозни проблеми в училище. Не можем да усвоява материала. Нямал и много приятели, които да му помогнат в трудната ситуация. Наложило се да смени няколко училища, преди да реши окончателно да захвърли ученето и да се насочи към творческата сцена.

Том Круз
Симпатичният нисичък актьор от 7-годишен е с диагноза дислексия. Определя детството си като истински кошмар. Децата постоянно го обиждали и унижавали. Преподавателите пък го упреквали за неуспехите. Това накарало семейството на бъдещия актьор постоянно да се мести от място на място. На 14-годишна възраст Том вече е посещавал 15 училища.

Дислексията на актьора е наследствена. Дали му е попречила да преуспее? Не!

Упи Голдбърг
Заради дислексията в училище Упи била определяна от учителите като „бавна“. Майка й я подкрепяла с всички сили. Мотивирала я да учи и да не обръща внимание на обидите. На 14-годишна възраст Упи напуска училище и започва да работи. Известно време е продавачка на цветя, гримьор в морга и дори нощен пазач и строител. Дълго мечтае да бъде актриса и накрая й се получава.

Дженифър Анистън
За разлика от повечето хора, страдащи от дислексия, Дженифър разбира за патологията си не в детските години, а като зрял човек. Диагнозата й е поставена случайно. По време на преглед един лекар обърнал внимание на начина, по който чете.
Добави коментар