Изследване: майките със „заповеден тон“ не са убедителни

94
Изследване: майките със „заповеден тон“ не са убедителни

С такъв подход не може да убедите тийнейджър в правотата си

Майките, които използват „заповеден тон“ в общуването с тийнейджъри, няма как да постигнат желаното – а именно да им бъде изпълнена някаква молба.

Учени от университета в Кардиф са изследвали как склонността на майка да контролира поведението влияе на ефективността на общуването с деца в тийнейджърска възраст. Научният труд е публикуван в списание Developmental Psychology.

Изследователите са наблюдавали как тийнейджъри на 14-15 години реагират на едни и същи указания и молби, които се поднасят по различен начин.

Станало ясно, че майките, които убеждават децата си с по-„топъл“ тон и в интонации, в които се долавя подкрепа и призив към диалог, са постигнали по-добри резултати, сравнено с майките, които се опитвали да налагат решенията си на децата.

В рамките на изследването учените са изучили реакцията на над 1000 тийнейджъри на традиционни за тази възраст молби. Например, да изпълнят някаква домашна работа или да се подготвят за училище.

Учените са използвали записи, направени от самите майки. Любопитен е фактът, че не е било изучавано влиянието на думите на бащата върху поведението на тийнейджърите.

По думите на учените, когато майките се опитвали да получат нещо от децата с помощта на „заповеден тон“, по-голяма била вероятността да отключат спор или да влязат в конфликтна ситуация.

„Неутралният тон“ провокирал като цяло неутрална реакция, докато „топлите интонации“ се оказали най-подходящи в общуването с тийнейджър.

Един от авторите на изследването – Нета Вайнщайн, казва, че е важно родителите да не забравят за особеностите на възприятие на молбите им.

Ако родителите искат разговорите с децата им да носят най-голяма полза, важно е да използват поддържащ тон на гласа. Особено когато са под стрес и уморени, възрастните често правят грешка и отдават предпочитание на заповедния тон. 
Добави коментар