Испанските мъже в отпуск по бащинство

953
Испанските мъже в отпуск по бащинство

Защо те не искат повече деца

През март 2007 г. в Испания бе приет закон, който предостави възможност на повечето млади бащи двуседмичен платен отпуск. Тази политика пожъна популярност – 55% от мъжете, които имали право на участие през първата година на програмата, решили да се възползват от платения отпуск.

Полагащото се време за отпуск, покривано от програмата, бе удвоено през 2017 г. Така то стигна до 5 седмици през 2018 г. Очаква се в бъдеще периодът да расте.

Неочаквано икономисти-изследователи установиха, че семействата, които са имали право на отпуск по бащинство, е по-малко вероятно да имат повече децата в бъдеще.

Испанските учени смятат, че прекарването на повече време с децата е дало възможност на мъжете да придобият по-ясна представа за усилията и разходите, свързани с отглеждането на деца, и е насочило вниманието им не към количеството деца, а към качеството на възпитание.

В изследване, публикувано в списание „Обществена икономика“, икономистите Лидия Фаре и Либертал Гонсалес посочват, че след 2 години само 7% от родителите ще искат да участват в програмата.

Любопитно наблюдение е, че жените, които са били част от програмата, обратно на мъжете, са поискали да имат повече деца – това е така, тъй като са поделили отговорностите си със съпрузите си.

Разбира се, напълно възможно е и други фактори да са оказали влияние върху решението на мъжете да не планират да имат много деца.Добави коментар