Има ли нужда детето от похвала?

84
Има ли нужда детето от похвала?

Как влияе тя на детето

Децата имат нужда от похвала, тъй като тя им помага да разберат дали се справят, или не. Например, майката казва на детето: „така не се прави, това не е правилно“. И детето разбира своята грешка. Понякога не е достатъчна една корекция. Нужно е време. Но похвалата категорично помага на детето да поправи поведението си.

Ако майката се кара, защото детето е надраскало тапетите, то ще се опита да намери изход от ситуацията, ще се извини, а може и да се опита да поправи щетите. Тук похвалата е много важна.

След наказанието е важно да обясните на детето, че така не се прави. Например, не се разхвърлят играчки по пода. След играта те трябва да бъдат прибрани. И когато възлагаме на детето отговорността да почисти само, похвалата е тази, която го стимулира. „Поощрявайки правилните действия, ние насочваме детето към правилния път.

Ефектът от похвалата

Тя помага на детето в много ситуации в живота. С помощта на правилната похвала:
-    Детето разбира кое е позволено и кое не бива да се прави;
-    Формира своята самооценка. Разбира, че се справя отлично в една област или пък че не се справя в друга;
-    Чувства се значимо;
-    У него се формира самомотивация.

Разбира се, не бива да прекалявате с похвалите. Ако не ги използвате с мяра, това може да доведе до завишена самооценка. Същото се отнася и за критиката. Тя може да унищожи самоувереността на детето. То започва да мисли лошо за себе си и че е неудачник. Отказва се да се стреми към каквото и да било.
Добави коментар