Илон Мъск за училищното образование

42
Илон Мъск за училищното образование

5 принципа на обучение в името на успеха

Илон Мъск има какво да сподели за училищното образование и защо смята, че традиционните училища са безполезни. Той предлага 5 принципа на обучение, които помагат на децата да преуспеят.

Американският милиардер и предприемач смята, че е важно да се учим цял живот и сам е пример за тази философска нагласа.

Мъск е против традиционното училище и се отнася към него скептично. Предлага основни принципи в обучението да бъдат:

1/ Обучение чрез практика
Предприемачът смята, че решаването на абстрактни математически задачи и уравнения не носи конкретна полза на ученика, тъй като мозъкът отсява това, което смята за безинтересно и неважно.

Вместо това Мъск предлага да се изучават физика и математика чрез практика. Как? Като се сглобяват двигатели и се създават спътници.

2/ Децата трябва да се учат да решават проблеми
Двигателят не работи? Трябва да се оправи. При стандартния подход първоначално се обяснява що е то отвертка и гаечен ключ, за какво се използват. Но милиардерът смята, че първата стъпка е да се даде на детето двигател и да му се даде възможност само да разбере какви инструменти са му необходими.

3/ Интересите на детето трябва да са на първо място
По-ефективно е детето да учи това, което му е интересно в момента, а не да се заставя отрано да изучава предмети, които не го вълнуват.

Ако детето ви се увлича по рисуването, защо го мъчите с физика? Трябва да се акцентира върху талантите и склонностите на детето.

4/ Тестовете са неефективни
Илон Мъск твърди, че тестовете са убили американското образование. Випускниците на Йейл и Харвард могат само да отбележат верния отговор, но не и да ви обяснят какво всъщност означава той.

5/ Знанията са семантично дърво
Не се вглъбявайте в предмета, докато не усвоите системата от основни понятия. Т.е. основните идеи и спорните въпроси в дисциплината.

Стволът и големите клони на вашето дърво – това са главните принципи на обучението, листата – допълнителните, но важни са детайлите.

Предприемачът казва, че предпочита да наеме човек без висше образование, отколкото такъв с диплома.
Добави коментар