И мъжете страдат от следродилна депресия

90
И мъжете страдат от следродилна депресия

Изследвания показаха, че новоизпечените бащи са склонни към следродилна депресия, подобно на майките на новородени. Депресивното състояние на бащите не по-малко негативно се отразява върху развитието на децата

В последно време често се говори за следродилна депресия при майките. Смята се, че минимум 10% от родилките се сблъскват с този проблем. По-рано това състояние се приписваше на хормоналните промени след раждането.

Има основания да се смята, че е налице съществена разлика. Хормоналните промени може да доведат до потиснато настроение през първите дни след раждането. Депресията започва след известно време и се проявява за по-продължителен период.

Родителите, страдащи подобни състояния, се нуждаят от подкрепата на своите близки и от психотерапия.Доказано е, че следродилната депресия на майките води до проблеми в социалното, поведенческото, когнитивното и физическото развитие на децата.

Скорошни изследвания показали, че депресията при бащите на малки деца се отразява негативно върху ранно поведенческо и емоционално развитие на наследниците.

Бащите може да се разглеждат като партньори в семейната система. Ако семейството има нужда от лечение, то трябва да го получи, подчертава американският психолог Сара Розенквист.

По-рано изследвания на следродилната депресия на бащите не са били правени. Смяташе се, че състоянието засяга само майките. Една от причините за подценяването на проблема е необходимостта да се демонстрира „истинско“ мъжко поведение, което изключва подобни слабости.

Дефицитът на сън и рязката промяна на ежедневния график и кръга на общуване са неща, които сполетяват и бащите на новородени деца.Добави коментар