Христос Воскресе!

128
Христос Воскресе!

Великден е

С този поздрав от снощи православните християни си честитят възкресението на Божия Син. За празника се подготвяхме цяла седмица - в понеделник, вторник и сряда чистихме къщата, в четвъртък боядисахме яйцата, в петък се провряхме под плащеницата и оставихме грижите си на Бога, а в събота омесихме козунаците.

В Християнството Великден е денят, в който Исус Христос възкръсва. Това става на третия ден, след като той е разпънат и кръста и погребан. Празният му гроб първо е видян от жените, които носят миро, а след това Божият Син се явил на Мария Магдалена и Апостолите.

Великден е време за най-новите ни дрехи, за радостта от добре украсената къща и отрупаната с ястия трапеза. А днес на нея са задължителни боядисаните яйца, козунаците и агнешкото. Както и всички членове на семейството, които да я споделят.

А пък традиционните борби с яйца са най-хубавата част от празника за децата. Яйцето победител в народните традиции се нарича борак или борец. Всеки гост на дома на празника трябва да получи яйце, а най-често и той подарява такова.

Великден е празник и на душата. Времето, в което трябва да се пречистим от греховете си и да посрещнем пролетта и новото начало с чисти сърца. Като деца.Добави коментар