Храните, които зареждат имунната система

324
Храните, които зареждат имунната система

Кисело мляко, орехи, червени чушки и спанак трябва да бъдат включени в ежедневната диета през есента, за да помогнат на тялото да се справи с различни респираторни заболявания, включително новата коронавирусна инфекция

Кисело мляко, орехи, червени чушки и спанак трябва да бъдат включени в ежедневната диета през есента, за да помогнат на тялото да се справи с различни респираторни заболявания, включително новата коронавирусна инфекция.

"Ферментирала млечна напитка, като кисело мляко, е пробиотик: тя съдържа полезни бактерии, които ще помогнат в борбата с инфекциите. Изследванията потвърждават, че децата, които консумират поне една порция кисело мляко на ден, са с 19% по-малко склонни да получат сезонни настинки," каза докторът по медицина Олег Медведев. Когато се купува кисело мляко, той съветва да се избере продукт, на който е написано „съдържа живи бактерии“.Експертът препоръчва също да се включат в диетата орехи, които, като източник на ненаситени омега-3 мастни киселини, потискат възпалението в организма и помагат в борбата с респираторните инфекции.

"Последните проучвания показват, че ненаситените мастни киселини участват в активността на рецептори - това са чувствителни области на клетъчната мембрана, които разпознават чужди микроорганизми и стимулират имунния отговор", каза Медведев.

Сред другите полезни и „неочевидни“ храни за борба със сезонните заболявания той също така препоръча червените чушки , който съдържа три пъти повече витамин С, отколкото средно големият портокал, и спанака, богат на бета-каротин и антиоксиданти, които помагат за укрепването на здравето.


Добави коментар