Храните, които намаляват или увеличават риска от COVID-19

4492
Храните, които намаляват или увеличават риска от COVID-19

Кафето, зеленчуците и кърмата гонят коронавируса

Кафето дава енергия, от която много хора имат нужда, за да започнат деня си. Сега ново революционно изследване за връзката между храната и коронавируса показва, че тази „електроцентрала на закуска“ може също да осигури известна защита срещу COVID-19, съобщава „Нюзмакс“. Консумирането на зеленчуци и кърменето също намалява риска от COVID-19, според новото проучване на Северозападния университет в Чикаго. И обратно, преработените меса като колбасите могат да увеличат нашата чувствителност към коронавируса. Други проучени храни като плодове, чай и червено месо не оказват никакво влияние.

"Знаем, че COVID е инфекциозно заболяване, подобно на пневмония или други видове респираторни инфекции. Знаем, че имунитетът играе важна роля в способността ни да се борим с някои от тези инфекциозни заболявания", каза съавторът на изследването Мерилин Корнелис. „Интересно ми беше да разбера как храненето може да играе роля при COVID-19, защото знаем, че то влияе върху имунитета“, добави Корнелис, доцент по превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет.

Други изследвания са фокусирани върху отделни здравни проблеми по отношение на инфекцията с COVID-19, включително въздействието на състояния като диабет. По-малко внимание е отделено на модифицируеми рискови фактори, различни от теглото, каза Корнелис.

За проучването изследователите са използвали данни на UK Biobank за изследване на връзката между диетичното поведение от 2006 до 2010 г. и инфекциите с COVID-19 от март до ноември 2020 г. при същите хора. Изследователите разгледали специално храни, за които е доказано, че влияят на имунната система в по-ранни проучвания върху хора и животни. Проучването включва близо 38 000 участници, на които е направен тест за COVID-19. Около 17% са били положителни за вируса. Екипът установил, че храненето може да осигури умерена степен на защита. Например, консумирането на една или повече чаши кафе на ден е свързано с 10% намаляване на риска от COVID-19 в сравнение с консумацията на по-малко от една чаша дневно. Консумирането на най-малко две трети от порция варени или сурови зеленчуци дневно (без картофи) също е свързано с намален риск. Подобно на кафето, кърменето като бебе също е свързано с 10% намален риск.

За сметка на това обаче консумацията на по-малко от половин порция преработено месо дневно, например хотдог и деликатеси, е свързана с по-висок риск. Защо тези фактори на хранене имат значение все още не е известно и е важно да се отбележи, че проучването не може да докаже пряка причинно-следствена връзка. Причината, поради която кафето изглежда защитава, докато чаят не, може да е в по-голямото количество кофеин в кафето, предполага Корнелис.

"Като алтернатива, това може да са други съставки в кафето, които са уникални и го отличават от чая. Например, чаят често е богат на флавоноиди. Докато при кафето става дума за повече полифеноли, по-специално хлорогенова киселина, която всъщност е относително уникална съставка на кафето", каза Корнелис. В подобно съпоставяне консумацията на червено месо изглежда не повишава риска от заразяване с COVID-19, но преработените меса го правят.

Консумацията на много зеленчуци е добра по отношение на риска, макар че дали определени зеленчуци с определени хранителни профили правят по-голяма разлика, не е известно. "Някои от тези открития те просто са показатели за добри хранителни навици. Мисля, че това просто говори за важността на доброто хранене, не само за COVID-19, но и за цялостното здраве", каза Корнелис, цитирана от БГНЕС.Не са заместител на ваксината

Със сигурност кафето и зеленчуците не са заместители на ваксината за COVID-19 и други препоръчителни превантивни мерки, казват експертите. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че всички на възраст над 12 години трябва да се ваксинират. Все още не се предлагат ваксини за по-малки деца.

Д-р Карън Студър, програмен директор на програмата за превантивна медицина в Университета Лома Линда в Калифорния казва, че резултатите от проучването са подобни на ученията за медицината на начина на живот и идеята, че храната е лекарство. "Ползите от пълноценната, растителната храна, която е предимно плодове и зеленчуци и зърнени храни, ще ви предпазят от много заболявания. Това е вълнуващо, защото изглежда, че важи и за инфекциозни заболявания като COVID-19“, каза Студър. Други проучвания също са открили ползи от кафето, като например увеличаване на дълголетието, каза Студър.

„Малките промени в начина на живот могат да окажат голямо влияние върху здравето“, добави тя. "Това може да включва отказ от тютюн, алкохол или подсладени напитки. Ако храненето е предизвикателство, можете да се съсредоточите върху други промени в начина на живот, като подобряване на съня или управление на стреса", каза тя. Констатациите са публикувани в списание „Nutrients“. 

Добави коментар