Храни, които диетолозите наричат "хапчета за сън"

165
Храни, които диетолозите наричат хапчета за сън

Възрастните хора, поради недостатъчно количество на мелатонин, изпитват проблеми със съня и страдат от безсъние

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в човешкото тяло. И има значителен ефект за здравето ни: регулира кръвното налягане, подобрява имунната система и забавя свързаните с възрастта промени, заради което го наричат „хормонът на младостта”. Мелатонинът има и антистресов ефект. Той се произвежда в тялото ни по време на сън от полунощ до четири часа сутрин. Ето защо е толкова важно да си лягате навреме и да не будувате след дванадесет часа нощем.

Също така е известно, че след тридесет години този хормон се произвежда все по-малко с всяка изминала година. Възрастните хора, поради недостатъчно количество на мелатонин, изпитват проблеми със съня и страдат от безсъние. Но все пак има изход как да се предотврати интензивното намаляване на мелатонина – като ядем храни, които увеличават производството му.

Храните, съдържащи триптофан също играят важна роля. Това е аминокиселина, която осигурява синтеза на серотонин и мелатонин. Ето някои храни, наричани от диетолозите „хапчета за сън”, представени от БГНЕС:

Бананите съдържат магнезий, който стимулира производството на мелатонин.

Млякото и млечните продукти имат висока концентрация на триптофан и следователно помагат за синтеза на мелатонин. Сиренето, особено твърдите сирена са лидер в съдържанието на триптофан.Пилешкото и заешкото месо имат доста голямо количество от тази аминокиселина. Най-добре е, когато месото е печено или задушено.

От плодовете, черешите и вишните са рекордьорите по съдържание на мелатонин. Ако изядете само няколко от тези плодове преди лягане, нивата на мелатонин ще се повишат и сънят ще дойде по-бързо.

За да се повиши нивото на мелатонина е необходимо да се ядат храни, богати на витамини от група В. Те имат успокояващ ефект върху нервната система, следователно подобряват съня, правят го по-спокоен, което в крайна сметка води до повишаване на този важен хормон. Най-богати на витамини от групата В са кайсиите, бобът и орехите.

Добави коментар