Храненето на детето през 5-ия месец

162
Храненето на детето през 5-ия месец

Първоначално гответе зеленчуци, съдържащи относително малко фибри

През петия месец развитието на детето върви с бързи темпове. Кърмата вече не може да удовлетвори всички потребности от хранителни вещества. Поради това още на 4,5-месечна възраст педиатрите препоръчват да започне захранването. Как? Със зеленчуково пюре.

Препоръчваме да го предложите на детето по време на сутрешното хранене, за да може след това да наблюдавате за нежелани странични ефекти. По-нататък може да предлагате зеленчуковото пюре по време на второто хранене.

Първоначално гответе зеленчуци, съдържащи относително малко фибри – от моркови, картофи, тиква и ряпа. Но задължително само от един вид зеленчук. След като детето привикне към него, предложете му друг зеленчук. Накрая може да приготвяте пюре от няколко зеленчука.

Съвет: Пюрето разредете с кърма или добавете няколко капки растително олио. Постепенно количеството на мазнината увеличете до 3 грама на порция.

На първото хранене предложете на детето 1-2 ч.л. от зеленчуковото пюре. С всеки следващ ден увеличавайте по малко порцията. Трябва да стигнете до 150 грама за едно хранене.

Ако детето се откаже от млякото, може да започнете да му предлагате сок.

На 5-месечна възраст детето има нужда от хранене 5 пъти на ден.
Добави коментар