Хлебчета с плънка от тиква

29
Хлебчета с плънка от тиква

Тази рецепта изисква повече търпение, но резултатът е ароматен и вкусен

Искате ли да приготвите вкусни хлебчета в духа на есенните дни? Плънката ще е от тиква, богата на витамини и микроелементи.

За да приготвите тиквените хлебчета, необходимо е да се запасите с търпение, тъй като процесът е леко дълъг. Първоначално тиквата ще запечете със захар. Може и да я сварите, но вкусът й тогава ще се промени. Печената тиква направете на пюре. Част от него ще сложите в тестото. С другата ще напълните хлебчетата.

От вас зависи да придадете на хлебчетата форма. Подходете оригинално. Ако използвате конец, може да оформите интересни хлебчета.

Необходими съставки:

1,5 кг тиква
500 грама захар
600 грама брашно
130 мл мляко
60 грама масло
1 яйце
½ ч.л. сол
2 ч.л. мая
Конец – в случай че решите да придадете интересна форма

Начин на приготвяне:

1/ Почистете тиквата от семките и кората. Нарежете я на кубчета.
2/ Сложете тиквата във фурната. Посипете я със захар и сложете отгоре й хартия за печене или алуминиево фолио.
3/ Печете 40 минути на температура 250 градуса.
4/ Охладете тиквата, докато е леко топла, блендирайте до получаването на пюре.
5/ Запазете сиропа, като го прецедите през гевгир.
6/ Разделете пюрето на две части. В едната за пюрето добавете размекнато масло, мая и мляко.
7/ Смесете солта и брашното. След това добавете яйцето.
8/ Омесете тесто. То трябва да е меко, но да не се разтича по повърхността.
9/ Намажете тестото с масло, оставете го настрана да отпочине за час.
10/ Разделете тестото на еднакви парчета, оформете ги на топки.
11/ Оставете ги настрана за 10 минути.
12/ Време е да сложите плънката и да оформите кръгли хлебчета.
13/ Използвайте конци с дължина около 20 см, намажете ги с масло. С тяхна помощ овържете хлебчетата. Не бива да стягате твърде силно.
14/ Печете 25 минути на 180 градуса.
15/ След като хлебчетата се охладят, махнете конците. Намажете ги отгоре с тиквен сироп.





Добави коментар