Хиперопеката на майката: Рисковете за детето

215
Хиперопеката на майката: Рисковете за детето

Трудно е да пораснеш, когато постоянно някой...

Когнитивно-поведенческият психолог Анастасия Матвеева разказва какво се случва, ако грижейки се за благополучието на детето, изпаднете в крайност.

1/ Проблеми със здравето
Грижовната майка трепетно коригира шапката на детето. Но ако на улицата е плюс 20 градуса, а детето отдавна е излязло от тийнейджърския период, тази сцена ужасява. Първо, такива прояви на любов влекат след себе си нарушения в психиката. Второ, отслабва имунната система на детето. В бъдеще и най-слабият вятър ще провокира възпаление на белите дробове.

2/ Отсъствие на домакински навици
Това е свързано най-често с елементарното самообслужване. Детето ще свиква, че майка му прави всичко.

3/ Трудности в общуването
Хиперопеката често кара децата да не знаят как да осъществяват контакт с други деца. Те привикват да не изказват мнението си и да не проявяват инициатива в семейството. Често са обект на надсмиваме от страна на връстниците си.

4/ Тревожност
Ако детето постоянно чува истерични викове „Не пипай! Опасно!, нормално е с времето да се окаже изпълнено с всевъзможни страхове.

5/ Отсъствие на собствено „аз“
Трудно е да станеш личност, когато всяка твоя проява на самостоятелност се определя като неуместна. Личността се изгражда чрез житейския опит. Детето, което е обект на хиперопека, няма свое „аз“.

6/ Неумение да се вземат решения
Трудно е да пораснеш психологически, когато постоянно някой изпълнява задачите, които трябва да бъдат твои. Така дори най-елементарните решения от ежедневието се превръщат в предизвикателства.

 Добави коментар