Хигиенните навици, на които не бива да настояваме

190
Хигиенните навици, на които не бива да настояваме

Излишно влагате енергия, тъй като …

Грижата за личната хигиена никога не е излишна. Стига, разбира се, да е грамотна. Понякога не се улавяме как втълпяваме на децата си да повтарят едни и същи действия, свързани с хигиената, вярвайки че им правим добро.

Да разсеем заблудите!

1/ Чистене на уши
Да, те трябва да се поддържат чисти. Но да се използват клечки за уши е излишно. Не са малко лекарите, които предупреждават, че това не е най-добрият начин за поддържане на хигиена.

2/ Късо изрязани нокти
Първо, не стои красиво. Второ, голям е рискът от сраснали нокти, особено ако не се изрежат правилно. Стремете се да закръгляте по формата на върха на пръста.

3/ Два пъти на ден със сапун
Някои зони на тялото безусловно трябва да се мият със сапун – крака, ръце, подмишници, шия и интимни места. Но два пъти на ден да се къпете от главата до петите е излишно.

4/ Ползване на течност за плакнене на устата
Тя убива болестотворните бактерии. Не бива обаче да се убива всичко. Нормалната флора не се нуждае от дезинфекция. Поради това не злоупотребявайте.

5/ 3 минути чистене на зъбите
Зъбите трябва да се чистят внимателно и добре. Целта е да имате удачен подход, а не да постигнете рекордно време на четкате.

6/ Миене на главата всеки ден
Да, в големите градове замърсяването на косата става по-бързо. Понякога обаче „приучаваме“ косата да се замърсява и чрез навика си да я мием прекалено често или не подбираме правилните продукти за поддържане на хигиена.

Миейки косата всеки ден, ние влияем негативно върху състоянието на кожата на главата. Започва усилено изработване на кожна мазнина за защитата й. Така все по-често ни се налага да влизаме в банята.
Добави коментар