Хигиенни продукти провокират ранно полово съзряване при момичетата?

505
Хигиенни продукти провокират ранно полово съзряване при момичетата?

Проверете дали ги имате у дома

Ново американско изследване сочи, че някои сапуни, шампоани, пасти за зъби и други средства за поддържане на хигиена може да повишат риска от възникване на видове рак при момичетата в тийнейджърска възраст, а също така са свързани и с ускоряване на половото съзряване.

Изследователи от Калифорнийския университет (University of California) в Бъркли са установили, че химични вещества, като фталати, парабени и феноли, са свързани с по-ранната полова зрялост при момичетата. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Human Reproduction.

Парабените се използват в качеството на консерванти, а фенолите – за удължаване на действието на средствата за лична хигиена. Флататите се използват в козметиката, лаковете за нокти и парфюмерията за подобряване на външния вид на продуктите. Някои данни сочат, че тези химични вещества нарушават работата на ендокринната система. Експерти твърдят, че при тийнейджърите това може да доведе до преждевременно репродуктивно съзряване, което се проявява чрез признаците за полова зрялост. В частност, менструацията при момичетата може да настъпи на възраст от 8 до 11 години.

Посочените химични вещества оказват влияние и върху жените, които са бременни. 

Известно ни е, че при момичетата през последните десетилетия по-рано започва половото съзряване. Една от хипотезите, обясняващи този феномен, гласи, че своя роля в него играят химичните вещества от околната среда. Сега резултатите от изследването потвърждават тази хипотеза.

Преждевременното полово съзряване на момичетата повишава риска от възникване на проблеми с психичното здраве и рисково поведение в тийнейджърска възраст, а в дългосрочна перспектива повишава вероятността от развитие на рак на млечната жлеза и яйчниците, казва д-р Ким Харли, водещ автор на изследването.

Според учените парабените оказват най-голямо въздействие върху организма. В резултат на неговото присъствие в използваните продукти за лична хигиена при момичетата с около месец по-рано започва развитието на гърдите, появата на окосмяване и началото на първата менструация.

При момчетата засега не е забелязана връзка между половото съзряване и употребата на посочените химични вещества.
Добави коментар