Фрази, които вредят на момичетата

274
Фрази, които вредят на момичетата

И е редно да изчистим от речника си

Често казваме неща на своите дъщери, без да се замисляме какво е всъщност посланието им. Кои са тези фрази?

1/ Ти си бъдеща домакиня
А може би не е. Може би е бъдещ финансист или инженер. Принципно е важно и момичетата, и момчетата да умеят да се справят с домакинските задължения. Ако смятате да втълпявате на дъщеря си, че тя трябва да бъде задължително домакиня, че това е нейната съдба, то не се чудете впоследствие, че кариерата й е на второ място.

2/ Ти си бъдеща майка
Чисто физиологически, да, всички момичетата са бъдещи майки. Но този аргумент е слаб. Не всички момичета обичат малките деца, не всички момичета са готови да играят с тях. Да бъдеш майка не е цел на всички. Освен майчинство на този свят има и други неща.

3/ Отстъпи, ти си момиче!
Опасно твърдение. Така казвате на детето си да не отстоява своята позиция, както и своите интереси. Дали да се отстъпи зависи от ситуацията. Не може генерално всеки път да се прави крачка назад.

4/ Бъде по-нежна
Момичетата по принцип са по-нежни и ласкави. Понякога обаче може да крещят, да обиждат и да бесуват. Нима е забранено? Всички хора в един момент се ядосват, излизат от контрол и в това няма лошо. Важно е да помогнете на детето да се справи с емоциите и да откриете източника им.

5/ Бъди по-хитра
Според някои родители момичетата трябва да проявяват хитрост, да откриват заобиколни пътища, за да постигат желаното. Те трябва да се държат по специален начин, за да скриват истинските си чувства.

6/ Жената трябва да е мъдра
Никой не знае в какво се заключва тази мъдрост. Може би да умее да манипулира? Да умее да търпи заради някаква цел? Такава мъдрост само ще вгорчи живота й.7/ Най-важното е да се омъжиш
Иначе няма да си щастлива. Идеята, че щастието е някъде там и то е в образа на мъж, е сама по себе си нелепа.
Добави коментар