Франция забранява телесните наказания в семейството

76
Франция забранява телесните наказания в семейството

7 от 10 французи поддържат идеята, че децата трябва да се възпитават с бой

Франция напълно сериозно има намерение да забрани телесните наказания по отношение на децата. Забраната ще бъде регламентирана на законодателно ниво.

В парламента на първо четене бе приет законопроект, който забранява възпитанието с бой. Авторите на законопроекта отбелязват, че насилието над деца във Франция в наши дни е престъпление, но въпреки това родителите продължават да използват своето физическо надмощие.

Съгласно изследвания на IFOP, проведено през 2017 г., 7 от 10 французи поддържат идеята, че децата трябва да се възпитават с бой.  По този начин Франция, въпреки общоприетите европейски норми, едва сега привежда своето законодателство в съответствие с тях.

Още през 2015 г. Съветът на Европа упрекна френското правителство в бездействие, а европейската организация за защита на правата на човека постанови, че френското законодателство няма „достатъчно ясна забрана, която да въздържа използването на телесни наказания“. По този начин страната е нарушила Европейския устав, който едно време сама е написала. Според текстове в устава Франция е задължена да защитава децата и тийнейджържите от безнадзорност, насилие и експлоатация.

Съгласно законопроекта, разработен от управляващата коалиция, в гражданския кодекс ще бъде добавена фраза, която ще изразява следното: „Родителите са длъжни да утвърждават своя авторитет, без да прибягват към физическо или психическо насилие“.

Експерти допълват, че провинилите се за в бъдеще родители няма да губят на момента родителските си права. Поправката носи по-скоро препоръчителен характер.

Депутатът Едит Гено коментира ситуацията по следния начин:

„Целта не е да се санкционират родителите, а да се заставят да се замислят по въпроса, особено в момента на бракосъчетаване“.

Гено напомни, че всеки ден във Франция загиват по две деца именно заради физическо насилие в семейството.

 Добави коментар