Формулата на здравето: Давай повече, отколкото взимаш

497
Формулата на здравето: Давай повече, отколкото взимаш

На какво ни научи една разходка из биодинамичното стопанство на Weleda

Природата е помислила за всичко. Имаме перфектна формула на въздуха, която е в основата на съществуването ни. Имаме живителната сила на вода, топлината на слънцето, жива и нежива материя. Безброй поводи да се удивяваме на вселената и също толкова въпроси, на които трябва да търсим отговори сами.

Няма спор - всичко в света е в постоянна взаимосвързаност. Всяко нещо има своето място и роля. Същото се отнася и до растенията. Те притежават безценни лековити свойства. Невен, арника, розмарин, роза, лавандула, алое вера, бреза, шипка, хвощ, лайка, дори слънчоглед. Всяко едно от тези растения носи ползи за здравето на човека.

Нека ви разкажем за част от тях:

Невенът – Това събиращо енергия от слънцето цвете вече 80 години се отглежда в градините на Weleda. Високо ценено е заради свойствата му да предпазва и защитава структурата на здравата кожа. Действа успокояващо, освежаващо и се препоръчва при суха и възпалена кожа. Повече от 50 години е част от формулата за грижа за бебета и деца, която компанията използва в своите продукти.

Арниката – В цветовете й се крият около 150 активни съставки, сред които флавоноиди, каротеноиди, етерични масла и др. Употребата й се препоръчва при леки травми, натъртвания, подутини или контузии. Има антисептичен ефект, облекчава болката и ускорява процеса на възстановяване.

Розмаринът – Безценен в кулинарията, но също така полезен и за общото здравословно състояние на човека. Преведено от латински език - rosmarinus, означава „морска роса“. Това растение на боговете получава признание едва през Средновековието. Няколко са лечебните му свойства – подпомага храносмилателната система и стимулира циркулацията на кръвта. Облекчава проблеми с нервната система, бори ревматизма и мигрената. Подобно на арниката, оказва антисептичен ефект. Мисията му в продуктите на Weleda е да стимулира топлинния баланс и циркулацията. Специфичният аромат на свой ред е призван да подобри настроението и да разсее усещането за умора.

С удоволствие бихме ви разказали за всяко едно растение, с което природата ни е дарила. Способни сме да го направим, но няма смисъл. По-удачно е да ви признаем, че наскоро бяхме в една пъстра градина в Германия. Несравнимо е усещането да може да се насладите на уханието на десетки растителни видове едновременно. Точно това представлява биодинамичната градина на компанията за козметика и хомеопатия Weleda, от която след това по прецизно изработена технология всички суровини тръгват по пътя си към завода. Там строгите правила за сертифицирано биопроизводство продължават да са в пълна сила, за да може крайният продукт да е максимално чист, безопасен и 100% полезен за хората.Има идеи, които времето забравя, и такива, които се поддържат живи от момента на създаването им. Една от тях е тази на австрийския философ Рудолф Щайнер. След дълги години научна дейност, именно през последната – 1924 г., ученият изнася 80 лекции, в които разкрива резултатите от своите духовно-научни изследвания. Те остават в историята като „Селскостопански курс“, тъй като представляват основен пътеводител в биодинамичния метод.

Година по-късно Щайнер умира. Понятието биодинамично земеделие обаче вече е възникнало. То изхожда от атропософската духовна наука, според която човекът трябва да полага съзнателни усилия в грижата си за почвата, за да може природата да му дава здравословна храна. Към този синхрон на „давам“ и „взимам“ се добавя идеята за динамичността.

Според Щайнер всичко в живота е в постоянен процес на преобразуване. Познаваме вече този принцип. Нещо сходно е казал древногръцкият философ Хераклит – „Всичко тече, всичко се променя“. В градината на Weleda в Швебиш Гмюнд, недалеч от Щутгарт, Германия, наследената база от знания се пази с почит, а промяната идва от желанието да се помогне в различни сфери на живота – бременност, кърмене, грижа за бебето, грижа за майката и т.н.

За да бъдем в хармония с принципите на биодинамичното земеделие, казват хората, работещи в градините на Weleda, трябва да даваме повече на земята, отколкото взимаме. Почвата е в центъра. Познаването й е основополагащо.Градината в Швебиш Гмюнд е пример какво означава биодинамично земеделие. Такова се практикува и у нас, но все още не е така отворено за обществото, както в Германия. Всеки може да посети градината на Weleda (годишно тя се посещава от над 25 000 души), да се докосне до растенията, да долови уханието им. А междувременно тук-таме ще прошумява мишле, заек ще заподскача между редовете … Така е, защото този принцип на земеделие обединява растителния и животинския свят.След две години Weleda ще отбележи 100 години от създаването си. Основана през 1921 г., компанията успешно се развива в две посоки – отстояване на традицията и внедряване на иновативни решения. Тя е пионер и водещ световен производител на холистична натурална козметика (действа благоприятно едновременно върху кожата, косата, сетивата и духа) и антропософски лекарства. Мисията й е да помага – да укрепва здравето и благосъстоянието на хората.

Затова всеки един растителен вид в градината на Weleda в Швебиш Гмюнд, а те са над 150, е умело подбран. Всеки един от тях носи лечебна сила. Не ви съветваме обаче да докосвате просто така растенията в градината. Някои от тях са отровни – от корена до листата и цветовете. Да, те са опасни, но в определена доза са ценен лек за много болести.Ако искате да се докоснете до магията на сертифицираното биопроизводство, градината в Швебиш Гмюнд ви очаква с широко отворени врати. Подарете си приятно потапяне в света на биодинамичното земеделие и почерпете опит от хората там, които с удоволствие ще ви разведат и ще ви разкажат за наследството на Рудолф Щайнер. Това е едно пътуване, което си заслужава!


През август тази година Dete.bg бе поканено да посети градината на Weleda в Швебиш Гмюнд.


Добави коментар