ЕС иска майките да работят

35
ЕС иска майките да работят

С връщането на майките в офисите ще се съживи икономиката

Майките трябва да разполагат с повече опции да комбинират грижата за децата и работата си, за да поддържат работеща икономиката ни, се казва в нов доклад на ЕС. Европейската комисия се обръща конкретно към Германия, Австрия и Холандия с настоятелната препоръка да подобрят условията за работещите майки, с което ще ги мотивират да не си остават вкъщи.

Като пример се дават страни като Швеция и Норвегия, които се славят с щедрата си политика по отношение грижата за децата, в помощ на родителите. В Холандия има 6 милиона жени в работоспособна вързраст и едва 10% от тях са на постоянна работа.

В Германия пък от 27 милиона дами, работещите жени са 40%, като повече от половината от тях работят почасово. За сравнение – от германците в работоспособна възраст реално се трудят 80%. Във Великобритания две-трети от жените в подходяща възраст работят и гледат деца, но 44% от тях признават, че не биха се справили без помощта баби и дядовци.

В Швеция работят 90% от майките с деца в училищна възраст, но законът позволява на майката или бащата (по избор) да намали натовареността си на работа с до 25%, докато детето тръгне на училище, без това да се отразява на заплатата.

Германия вече стартира програма за връщане на майките на работа, която включва подобрение на грижата за децата и субсидии за родители и работодатели.Коментари

Коментар: 1
AauWnJLyhsxkPirxBjf

I'm impressed! You've mnaaegd the almost impossible.


  • 1

Добави коментар