ЕП предупреждава за опасен спад във ваксинациите

343
ЕП предупреждава за опасен спад във ваксинациите

Намаляващото обществено доверие във ваксинирането представлява голямо предизвикателство и вече доведе до последици за здравето, За това алармират членовете на Комисията по обществено здраве на ЕП. Те отбелязват със загриженост, че епидемиологичните данни показват значителни разлики в приемането на ваксините и недостатъчно покритие, което да гарантира адекватната защита на населението от болести, предотвратими чрез ваксини, в резолюция, приета във вторник.

Нарастващите и широко разпространени обществени колебания относно ваксините будят тревога и вече имат последици, като например огнища на зараза с морбили в редица държави, чието предотвратяване е било възможно. Участвалите в заседанието евродепутати посочват, че ваксините преминават щателна проверка през множество фази на изпитвания и са подложени на периодична оценка. Те заявяват, че всяка година ваксинирането предотвратява около 2,5 милиона смъртни случаи в световен мащаб и намалява разходите за лечение на конкретните заболявания, включително антимикробните лечения, съобщава БТА. 

През периода 2008 - 2015 г. в Европа е имало 215 000 случая на болести, предотвратими чрез ваксини, с изключение на грип. Те също така подчертават, че имунизацията чрез ваксинация е средство за водене на борба с антимикробната резистентност. В своя план за действие относно антимикробната резистентност Европейската комисия обяви стимули за увеличаване на навлизането на диагностика, алтернативи на антимикробните средства и ваксини. Европейската комисия ще представи инициатива за засилено сътрудничество в борбата с болестите, предотвратими чрез ваксини, през второто тримесечие на 2018 г.


Добави коментар