Домашно сладко от череши

101
Домашно сладко от череши

Имате няколко месеца да се упражнявате и още няколко, в които да се наслаждавате на труда си

С тази рецепта ще приготвите любимото сладко от детството у дома. Необходими са само няколко съставки:

1 кг череши
1 кг захар
200 мл вода
5 грама ванилова захар
1 грам лимонена киселина

Черешата е вкусен и полезен плод. 82% от съдържанието му е вода. Може да се консумира в свеж вид, да се използва за десерти, а отрано приготвените компоти и сладка са истинско щастие през студените месеци от годината.

Днешната рецепта е простичка. Необходимо е да използвате захар и плодове в пропорция 1:1. Няма значение на какъв сорт череши се спрете, важно е да са узрели. Най-вкусно сладко се получава с бяла череша, черна или жълта. Варете плодовете както с костилките, така и без. В някои рецепти се препоръчва преди варене черешите да бъдат попарени с кипнала вода.

Не мислете, че сладкото ще бъде приготвено бързо. За да попие захарта в плодовете, необходимо е да варите сладкото на 2-3 етапа. Почивката между тях е 4-12 часа.

По време на варенето следете за появата на пяна. Отстранявайте я.



Начин на приготвяне:

1/ Почистете черешите от дръжките и костилките.
2/ Измийте ги добре, сложете ги в емайлирана тенджера.
3/ Направете захарен сироп.
4/ Залейте с кипящия сироп черешите.
5/ Варете на два пъти с почивка между тях от 5 часа.
6/ Добавете в края на последното варене ваниловата захар и лимонената киселина.



Добави коментар