Домашна майонеза в няколко лесни стъпки

386
Домашна майонеза в няколко лесни стъпки

Даваме рецепта, за да не се чудите какво пише на етикета

Майонезата е френски сос – вероятно най-популярният в света.

За да го приготвите у дома, имате нужда от:

2 броя яйца;
500 мл растително масло;
1 супена лъжица горчица;
2 чаени лъжици захар;
½ чаена лъжица сол;
2 супени лъжици ябълков оцет.

Няма нужда да ви казваме колко полезна за домашните рецепти може да бъде майонезата. С нея се подправят салати, горещи ястия и се добавя в марината. Когато я приготвите у дома, можете да сте 100% сигурни в полезните й съставки.

За приготвянето на домашна майонеза са необходими само яйца и олио. В интернет ще откриете дори и рецепта само с жълтъци. Тогава за какво са допълнителните съставки? За подобряване на вкусовите качества. Например някои готвачи добавят лимонена киселина и горчица, сол и захар.

А как да я приготвите?

Лесно. Слагате съставките в блендер и разбивате. Невинаги обаче майонезата се получава вкусна. Причината е, че съществува изпитана технология. Ще я споделим в следващите редове. Преди това ще ви информираме, че майонезата, приготвена у дома, може да се съхранява за няколко дни в хладилник. Задължително в закрит съд.



Приготовление:
1/ Разбийте с блендер яйцата, горчицата, захарта, солта, оцета. Задължително на средна скорост.
2/ Налейте на тънка струйка олиото. Продължете да разбивате още около минута.
3/ Когато сместа започне да се сгътява, майонезата е готова.



Добави коментар