Детето спи само на ръце?

480
Детето спи само на ръце?

Какво да правя?

Този проблем е познат на много млади родители. Новороденото заспива сладко-сладко само, ако го държите в ръце. Щом го положите в креватчето, мигновено отваря широко очи или пък стаята се изпълва с бебешки плач.

Няма нищо учудващо в това, че новородените с удоволствие заспиват в обятията ви, по време на кърмене или след него. От вас се излъчва топлина и чувство за безопасност. А при поставяне в студеното легло детето се лишава от този комфорт. Същевременно идеята постоянно да носите на ръце спящо дете не е никак добра.

Детето трябва да спи в леглото си, тъй като сънят в позиция по гръб на плоска повърхност е най-безопасният начин за спане за бебета.


Освен това, колкото и да е трудно, през първите седмици и месеци от живота на детето е важно да започнете да полагате основите на правилните навици, свързани със съня.

Детето трябва да бъде научено да заспива само и да не се събужда, преминавайки от една фаза на сън към друга. Когато детето през цялото време спи в ръцете ви, трудно може да овладее тези умения. Да не говорим, че за вас почивка няма.

Как да приучите новороденото към самостоятелен сън? Много родители използват за целта повиването на детето. По този начин се имитира топлината и чувството за безопасност. За това спомага ограниченото пространство. Освен това повиването понижава риска от събуждане в резултат на махане с ръчички и крака, което е нормално през първите месеци. Детето все още не може да ги управлява добре.

Ако детето вече се е научило да се върти, вместо повиване може да използвате специален спален чувал.

Спазвайте режим

Ключово е и спазването на режим, следвайки циклите на сън на детето. Повечето новородени са способни да бодърстват около 45 минути. През това време е необходимо да смените памперса и да го нахраните. Щом забележите, че бебето се унася, сложете го в леглото му.

Ако се събуди, може от време на време да го понаглеждате. Постепенно то ще привикне и ще се чувства достатъчно комфортно в собственото си легло. Ще се успокоява и ще заспива самостоятелно.Добави коментар