Детето през втората седмица от раждането му

202
Детето през втората седмица от раждането му

Редовно играйте с детето, използвайки дрънкалка

Вашето дете продължава активно да се развива: всяка седмица то ще расте с около 1,1 см и ще наддава на тегло с около 250 грама.

Природата знае своето и е направила така, че още от първите седмици детето изгражда силна връзка със своите родители. През втората седмица от живота си новороденото вече вижда предмети на неголямо разстояние и умее да установява зрителен контакт, когато някой се наклонява към него в леглото или го държи в ръце. Очите на детето все още трудно фокусират, но с времето това ще се коригира. Може да забележите как бебето внимателно изучава носа ви.

Детето на 2 седмици умее да отличава човешкия глас сред останалите звуци в околната среда. То реагира, когато му говорите, обръща глава. Развита е тактилната му чувствителност – реагира по различен начин на меко одеалце и погалждане с гладка тъкан. Най-много обича допира до ръцете на майка си.

Повечето рефлекси, които детето е притежавало от раждането си, изчезват през първите месеци от живота си. Част от тях се превръщат в база на по-сложни навици. Обърнете внимание как детето ви хваща с пръсти различни предмети. То с еднаква сила хваща пръста ви и дрънкалката. Вроденият хватателен рефлекс в бъдеще ще му помогне да формира фината си моторика.

Поведение

На възраст две седмици детето започва да се усмихва не само насън, но и по време на бодърстване, с отворени очи. Обикновено това се случва след хранене.

Обучение и общуване

Всяко едно новородено е уникално. Поради това е важно отрано да съставите ясен план за занимания. Наблюдавайте детето и следете настроението му. Общуването трябва да му доставя удоволствие. Не допускайте детето да се претоварва.

За да научите детето да владее тялото си, променяйте положението му в леглото. Нека известно време лежи по корем, след това настрани, а и по гръбче. Скоро детето ще се научи еднакво активно да се движи, намирайки се в различни положения на тялото.

Редовно играйте с детето, използвайки дрънкалка. Създавайте с нея звуци ту отляво, ту отдясно на детето. По-тихо или по-силно. Това упражнение помага за фокусиране на погледа на мъника спрямо източника на звука.Добави коментар