Детето не спазва правила

115
Детето не спазва правила

Какво да направя?

В ръководствата за родители често пише следното: трябва да поставяме граници, да поставяме ясни правила на детето и да налагаме наказания за тяхното нарушаване. Същевременно практиката сочи, че написаното не е точно копие на това, което се случва на практика. Опитите за дисциплиниране на детето може  да останат без успех. Какво да правим, когато детето не спазва установените от родителя правила?

Проверете дали спазвате следните принципи:

1/ Цялото семейство се придържа към установените правила
Съобщете на бабите, дядовците и другите роднини, с които се среща детето, за наличието на конкретни правила. Ако те не знаят за тях, може несъзнателно да ги нарушават.

2/ Вие действате последователно
Когато искате да научите детето на дисциплина, важна е последователнсотта. Ако днес изисквате от него да спазва правилата, а утре разрешавате да бъдат нарушени, подходът ви не е много добър. Детето определено ще се възползва от „вратичките“.

3/ Вие нагледно показвате правилата и последствията
Водете графа на задълженията, в която опишете какви са правилата, какви отговорности има детето и какви ще са последствията от неизпълнението им. Така при възникването на конфликт може да се позовете на графата.

4/ Прилагате ефикасни наказания
Разбира се, за физическа саморазправа не става и дума. Нарушаването на дисциплината и правилата за детето трябва да означава, че ще бъде лишено от нещо. Например, игри, устройства, разходки с приятели, гледане на телевизия.

Логично е, че детето ще ни нарече зли хора. Ако запазите своето топло отношение към него, показвате, че го обичате, но сте непреклонни що се отнася правилата, това ще ви е от полза.Добави коментар