Детето не иска да си мие зъбите. План за действие

220
Детето не иска да си мие зъбите. План за действие

Една от битките, които трябва да спечелите

Ако искате детето да е здраво, хигиенните навици са част от решението. Някои родители се сблъскват със съпротивата на мъника. За последния „трябва“ и „полезно е“ не са думи с кой знае каква тежест. Как да преодолеем това предизвикателство?

Открийте причината
За да съставите разумен план за действие, трябва да разберете каква е причината за отказа. Може да бъде – неправилно използване на четката или пък просто инат. За всеки случай има решение.

Не използвайте принуда
Всяко действие против волята провокира неприятна реакция от страна на детето. Затова проведете усвояването на навика под формата на игра. Изберете любима играчка на детето и изиграйте чистенето на зъби. Нека приказката, която измисляте в този момент, съдържа елементи, напомнящи колко е важно да се грижим за устната кухина. Позволете на детето да почисти зъбите на играчката.

Показвайте чрез пример
Педагозите смятат, че личният пример е най-добрата мотивация за детето. Първоначално то иска да ви подражава във всичко, а след това наученото се превръща в навик.

Превърнете чистенето на зъби в увлекателна история
Открийте интересни приказки, в които се говори за чистенето на зъби. Може дори да измисляте свои, ако ви бива в разказването. Ще забележите, че детето с удоволствие ще започне да мие зъбите си.
Добави коментар