Детето е готово да спре пелените

104
Детето е готово да спре пелените

Как да разберете?

Детето плаче, изпада в истерия, но упорито продължава да „върши работата“ в пелената, отказвайки се от гърнето.

Кога настъпва моментът, в който детето е готово да направи крачка към по-зрелия живот, как да развиете самостоятелността му, разказва детският психолог Елена Кранцова.

Една от причините детето да не е готово да се откаже от пелените е в отсъствието на опит. То не се ражда с това знание – кога и къде да се изхожда. Това е първият му социален навик. Родителите трябва да го научат.


Няколко правила как правилно да стане това.

Първо, родителите трябва да знаят, че отказването от пелените е продължителен процес. Не притискайте детето, не го карайте да бърза. Така само ще го наплашите.

Второ, отучването от пелените става постепенно. Когато детето започне да ходи, започнете да го отвиквате да носи пелени у дома, по време на игри и когато е бодро. Оставяйте го с пелена само докато спи или на разходка.

Може да свалите пелените за разходките, ако навън е лято. Ако сутрин детето се събужда и пелената е суха, може да пробвате да не слагате повече пелени.
Сухият памперс е показател, че у детето вече се формира контрол над естествените нужди.

Трето, важно е да знаете, че приучаването към тоалетната за детето е сложен процес на формиране на нови рефлекторни вериги в нервната система. То трябва да свърже своите телесни усещания за позив със самия процес, неприятните усещания от мокрите панталони, критичното отношение на възрастните и т.н.

Окончателно този навик се формира към втората година.

Ако детето отказва да се изхожда без пелена, ако изпада в истерия, то това е показател, че родителите късно са започнали да го приучават към гърнето. У него вече се е формирал определен стереотип как трябва да се случват нещата. То вече осъзнава своята личност и настоява на своето.

Вашето дете е готово да свали пелените, ако твърдо може да отговорите с „да“ на следните въпроси:

1/ Детето разбира значението на думите „пикам“ и „акам“.
2/ Мокрите дрехи не му харесват. То изразява недоволството си по този повод.
3/ Пелената остава суха 3 и повече часа.
4/ Детето умее само да ходи, сяда и да става.
Добави коментар