Дефицитът на йод през бременността

418
Дефицитът на йод през бременността

Защо трябва да го избегнете

Дефицитът на йод през бременността може да доведе не само до запек, но и до ред заболявания, които се характеризират с нарушаване на умствената активност на детето – например кретенизъм.

За разлика от въвеждането на фолиевата киселина в организма чрез хранителни добавки, желателно е бременната жена да си набавя йод чрез различни продукти. Например йодирана сол.

Нормалният баланс на йода в организма позволява не само да родите здраво дете, но и да бъде интелектуално добре.

За съжаление, малко жени знаят, че съществува такъв риск за здравето на детето им. Затова е важно лекарите да информират бременните жени своевременно и да проследяват дали в менюто им присъства йод.

Ако до 12-ата седмица от бременността се установи дисбаланс на нивото на хормоните на щитовидната жлеза и бъде назначено адекватно лечение, IQ-то на детето се повишава с 10-15%.

Именно поради това в наши дни се наблюдава световна тенденция за максимално ранно установяване на нивото на йода в организма на бременната жена - задължително през първите 12 седмици.Те са ключови за оптималната диагностика и страгетически за предписването на стъпки за справяне с проблема.
 Добави коментар