Дебело или пухкаво: Как да разберем, че детето има нужда от диета?

157
Дебело или пухкаво: Как да разберем, че детето има нужда от диета?

Принципът е следният – всичко, което не е вода, е храна

Излишните килограми са един от най-големите бичове на 21 в. Те се дължат на слабоподвижния начин на живот и излишната енергия, която се превръща в мастни отлагания. Проблемът засяга както възрастни, така и млади. Как да разберем дали детето е пухкаво или дебело?

Според лекарят-диетолог Марина Кудрявцева, когато самите родители страдат от излишни килограми, те трудно може да забележат наличието на проблем при детето. Много хора вярват в старата приказка – че щом детето е кръгло, то е здраво.

Погледнете в хладилника
Като начало обърнете внимание на храната, която консумира цялото семейство. Ако в хладилника преобладават въглехидрати – десерти, макарони, сирена, то напълно възможно е организмът на детето да не справи с този режим на хранене. Добавете зеленчуци, плодове. Изключете или намалете сладките храни и газираните напитки.

Следете режима на хранене
Количеството на приеманата храна може да бъде причина за излишните килограми. Поради това обърнете внимание колко пъти дневно детето се храни, като отчитате и леките закуски. Принципът е следният – всичко, което не е вода, е храна. Обемът на порциите също е от значение.

Обърнете внимание на активността на детето
Ако то постоянно седи пред телевизора или със смартфон в ръка, то логично е активността му да се свежда до минималната. Оттук качването на килограми е въпрос на време. Колкото по-тежко става детето, толкова по-малко му се иска да тича и да скача.

Обърнете се към специалист
Той ще определи индекса на телесната маса на детето. Ще даде препоръки, ако има проблем или предпоставки за такъв.
Добави коментар