Дали пиенето на мляко води до по-силна хрема и запушен нос, когато сте болни?

322
Дали пиенето на мляко води до по-силна хрема и запушен нос, когато сте болни?

Може би сте забелязали, че когато сте болни, пиенето на мляко или консумацията на млечни продукти ви кара да се чувствате по-зле

Може би сте забелязали, че когато сте болни, пиенето на мляко или консумацията на млечни продукти ви кара да се чувствате по-зле. Носът ви като че е по – запушен, а дихателните ви пътища са все едно пълни със слуз. Но дали пиенето на мляко всъщност е причината за това или всичко е в главата ви?

Със сигурност има храни, които може би е добре да избягвате, когато имате запушен нос, но се смята, че млечни продукти като мляко, сладолед или кисело мляко не влошават симптомите на настинка.

Доказателство за това е експеримент, в който се включват 60 души, оплакващи се от настинка. Те са наблюдавани в продължение на 10 дни. Някои консумират млечни продукти, а други не, но назалните секрети на всички участници са събрани и претеглени. (Звучи забавно, нали?) Резултатите не показват разлика в количеството слуз между групите.

В друго проучване на група болни хора е давано краве мляко, а на други -  соево мляко. И двете групи  съобщават, че хремата им се влошава. Изследователите стигнали до заключението, че след като участниците вярвали, че симптомите им ще се влошат, това наистина се случва, но това е плацебо ефект.

Всъщност има някои доказателства, че премахването на млечните продукти, когато имате настинка, е добра идея. Дори замразените млечни храни като сладолед може да помогнат за успокояване на възпалено гърло, а съдържанието на протеини, калций, мастни киселини и различни витамини от млечните продукти може да помогне на децата да получат важни хранителни вещества, от които те се нуждаят, в момент, в който не се чувстват глад.Добави коментар