Да се подготвим за опасностите през ваканцията

145
Да се подготвим за опасностите през ваканцията

Как да се справим с ухапвания и отравяния

Дългоочакваната лятна ваканция и предвкусваното удоволствие от прекарването й може да се превърне в кошмарът на годината, ако мислите само за приятната й страна и не съобразявате опасностите, които могат да ви застигнат. Най-тривиалната неприятност е ужилването от оса, стършел или паяк, което може да се окаже изключително опасно за алергичните.

Те могат да получат анафилактичен шок, който е смъртоносен. Напълно възможно е потърпевшият въобще да не усети ухапването и да забележи какво се е случило, едва след като се появи зачервяване, подуване и болка. Това става за броени минути, максимум за час. Първото, което трябва да се направи, е мястото да се дезинфекцира, а жилото да бъде премахнато, ако е останало. Намажете ухапаното с мехлем срещу отока и изпийте антиалергично хапче.

Вижте още: Ухапа ме пчела, съвети за първа помощ

По-сигурно обаче е, особено ако отивате на планина или на вилата, да носите със себе си ампула урбазон. Инжекцията може да ви постави мускулно всяко медицинско лице, за да не се получат усложнения, докато ви закарат в болницата. Колкото по-близо до главата или върху лицето е ухапването, толкова по-опасно е състоянието. Дори то да е на крака, не отлагайте обаждането за линейка.

Острите отравяния са заболявания, които започват често внезапно или в кратък период от време, но протичат тежко. Причина могат да са отровни гъби, развалена храна в жегите, стари лекарства, посочва вестник "Монитор". Най-тежки и опасни са тези, причинени от ухапване от змия. За разлика от другите ужилвания, мястото в никакъв случай не бива да се третира с дезинфектант.

Крайникът трябва да се пристегне, но не много, за да не се наруши съвсем кръвообращението, и да се шинира, докато се стигне до токсикологията. При остри отравяния с химикали, каквито се случват обикновено по време на отпускарските ремонти, подходът за първа помощ е напълно различен. Основното, което трябва да се направи до идването на лекаря е да се предизвика повръщане.Ефектът се постига с дълбоко бъркане в гърлото с пръст или дръжката на лъжица. Ако болният е приел отрова със силно химически изгарящи свойства (киселини, основи и други подобни вещества), преди повръщането трябва да да изпие 2 чаени чаши прясно мляко, по възможност примесени с белтъка на 1-2 яйца, размесени в емулсия с 2 чаени чаши вода. Тези течности ще образуват съединения с този вид отрови (албуминати). При престоя им в стомаха и обратното повръщане те няма да проявяват по-нататък изгарящо действие.

При отравяне с мастноразтворими вещества, каквито са пестицидите и органичните разтворители, приемането на прясно мляко е противопоказно и дори опасно. То улеснява резорбцията на отровата в кръвта. Същият неблагоприятен ефект за посочените отрови се получава и при консумация на мазни храни непосредствено след тяхното приемане.

Както и при другите отравяния, първо трябва да се предизвика повръщане, а след това да се изпият последователно няколко чаши вода или вода с медицински въглен. Съотношението трябва да е 3 супени лъжици въглен в 1 литър вода. След това отново предизвикайте обилно повръщане, за да се изчисти стомаха. Накрая отново изпийте 1 чаша вода с 2 кафени лъжички медицински въглен. Петнадесет минути по-късно приемете пакетче английска сол, разтворена в една водна чаша топла вода. Целта е да се очистят и червата от отровата, за да не се всмуче тя от кръвта.Добави коментар