Да родиш два пъти подред деца албиноси

500
Да родиш два пъти подред деца албиноси

Оказало се, че и майката, и бащата са носители на гена

По-голямата дъщеря на Джанел Естрада, жителка на щата Калифорния, се появява на бял свят на 30 септември 2016 г. Момичето, за удивление на родителите си, се ражда с розова кожа, абсолютно бели коси и мигли. Джанел и съпругът й обаче са с тъмна коса и смугла кожа.

Генетичен анализ показал, че Джейни (така се казва дъщеря им) има едновременно две мутации на гена, отговарящ за изработването на пигмента меланин, който оцветява кожата и косата. Тези гени Джейни е наследила от двамата си родители.

След първото раждане лекарите предупредили Джанел и съпруга й, че шансовете второто дете да бъде албинос са приблизително едно към четири. Скоро жената отново забременява и така на 22 декември 2017 г. се ражда втората й дъщеря. Тя отново е с ослепително бяла коса.

По думите на Джанел, тя се страхувала, че второто й дете няма да бъде албинос, тъй като в такъв случай тя е щяла да прилича на родителите си, докато Джейни – не. Това е можело да бъде проблем, когато децата постъпят в детска градина и училище. Там винаги се задават въпроси.

Скоро Джейни ще стане на 3 години. Тя страда от проблеми със здравето и леко забавяне на двигателното и езиковото развитие. Това е характерно при албинизъм. Като цяло обаче детето е весело, енергично и води пълноценен живот.Добави коментар