Четири типа майки, които отглеждат деца-неудачници

293
Четири типа майки, които отглеждат деца-неудачници

100% сигурни ли сте, че усилията, които полагате, дават желания резултат?

Понякога благите намерения на майката да даде на детето най-доброто водят до противоположен резултат. Затова препоръчваме на всички родители от време на време да анализират своите действия и възпитателни методи, за да разберат дали действително са от полза за децата им.

Ето няколко типа майки, чието поведение води до отглеждането на деца-неудачници.

1/ Перфекционистката
Майката-перфекционистка се стреми към някакъв идеал, който никога не е възможно детето да постигне. Тя винаги има завишени изисквания. Не хвали дори за отлични резултати, макар по-високи от тях да няма.

Изисквайки да скача по-високо, да бъде по-бързо и да бъде по-силно, майката създава у детето нездравословна самооценка. То престава да вярва в собствените си сили.

2/ Собственичката
Тя от раждането на детето му внушава, че всички останали лъжат, мамят, предават и имат желание да му навредят.

3/ Тревожната
Майката с повишена тревожност постоянно се бои, че детето ще се опозори или пък нея. Тя го обгражда от малко, само и само да не претърпи провал. Като резултат детето не трупа житейски опит и на нищо не се научава.

Тревожната майка възприема неуспехите като катастрофи. От всичко прави трагедия.

4/ Фенката
За майката-фен детето е най-доброто на света и във всичко. Способна е да го прехвалва за дреболии, да вижда таланти, където такива няма. Освен това смята, че винаги е право, идеално и талантливо. Ако другите мислят иначе, те просто завиждат.Добави коментар