Чай за здравето на мозъка

140
Чай за здравето на мозъка

Участниците в експеримента са пиели зелен и черен чай, както и традиционния китайски чай Улун

През деня е важно да се приема достатъчно количество вода. Това е всеизвестен факт. Новото предложение за здравословен начин на живот гласи: дали да не отдадете предпочитание на чая? Именно до този извод стигнаха учени. Те публикуваха статия по темата в списание The American Journal of Public Health. По думите им редовното пиене на чай може да понижи риска от развитие на деменция с 86%.

Съществуват много причини за ежедневно пиене на чай. Тази напитка е ароматна, богата на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и осигуряват по-добра среда за клетките. Освен това оказва положително влияние върху сърдечно-съдовата система и понижава риска от диабет. Сега вече знаем, че въздействие добре и на мозъка.

Учените са изследвали 957 души на възраст 50 и повече години. Те са консумирали чай в продължение на две години. Участвали са в редовни фитнес тестове.Така е установено, че хората, които пият чай, се характеризират с 50% по-нисък риск от когнитивен спад.

Участниците в експеримента са пиели зелен и черен чай, както и традиционния китайски чай Улун. При всички тях положителният ефект бил налице.Добави коментар