Бум на бъбречни заболявания при децата

973
Бум на бъбречни заболявания при децата

Изследват безболезнено с ултразвук в Александровска болница

Увеличаване на бъбречните заболявания при децата отбелязват нефролозите в последните 5-6 години. Това съобщиха от Университетската педиатрична болница в София, където работи един от малкото кабинети за детска бъбречна биопсия в страната. Пробите за изследване се взимат безболезнено със сонда, наподобяваща пистолет – играчка. Така малчуганите не се стресират и самото изследване за тях протича като игра.

Самият материал пък се обработка от прецизна апаратура за диагностика. Точните и безпогрешни резултати от нея увеличават неколкократно назначаването на най-подходящото лечение и добрият резултат от него. Новият кабинет се намира в Клиниката по детска нефрология и диализа за диагностициране и лечение на бъбречни заболяния. В нея се извършват уникални за страната ни дейности, като – детска хемодиализа, перитонеална диализа, подготовка на деца и родители за бъбречна трансплантация, участие в трансплантационния екип и посттрансплантационно гледане.

Според нефролозите Враца и Монтана са ендемични области с традиционно висок ръст на бъбречни болести сред децата и юнашите. На родителите, чиито деца се оплакват от болки или рядко ходят до тоалетната, те препоръчват изследване с ултразвук на отделителната система, измерване на артериалната хипертония, на ръст, тегло и коремна обиколка, както и изследване на урината с тест-ленти за 12 показатели.

„Най-честият проблем, особено сред учениците, е т.нар. мегацист, популярен повече като голям мехур. Той се среща при 10% от малчуганите и тийнейджърите. Причината е, че те масово се стискат да не ходят в тоалетната в школото заради мръсотията”, разказа нефроложката проф. Анелияа Буева, цитирана от вестник "Монитор".

При 5.5% от изследваните вече деца у нас, са установени вродени аномалии на отделителната система. 51 от прегледаните деца или 8.4 процента са с отклонения във функцията на пикочния мехур. Затлъстяване е установено при 74 от децата (12 процента), от тях 28 деца (38 процента) са с повишени стойности на артериално налягане.

Добави коментар