Бременните пушат?

274
Бременните пушат?

50 токсина минават в организма на бебето при пушене и кърмене

Близо половината от бременните жени у нас пушат в някакъв период от бременността, съобщи директорът на АГ болница „Шейново” д-р Иван Костов.

„Тютюнопушенето уврежда както организма на майката, така и организма на бебето. Известен е фактът, че при майки пушачки се раждат деца с по-ниско тегло и никотинът е известна отрова, която уврежда ендотела на тъканите”, обясни д-р Костов пред „Фокус”.

Цигарите са изключително вредни и в периода на кърмене, защото над 50 токсина се предават от майката на бебето през кърмата.

Доктор Костов категорично опровергава мнението на някои бъдещи майки, че една-две цигари на ден не вредят на плода. Според лекаря по време на бременността и кърменето не бива да се пуши.

„В цигарения дим има много силно токсични вещества, които, преминавайки през кръвообращението, в никакъв случай не се отразяват благоприятно на плода, а него никой не го пита иска ли такива отрови да влизат в неговото кръвообращение”, коментира Костов.

Пушенето на марихуана и взимането на какъвто и да е наркотик по време на бременността имат пагубно въздействие върху плода.



Добави коментар