Айвар от червени чушки

9
Айвар от червени чушки

Вкусна рецепта за студените дни

Що е то айвар? Това е хайвер от печени червени чушки и патладжани. Популярно ястие е в балканските страни и мнозина с удоволствие намазват филиите хляб и сухари с айвар. Последният прекрасно допълва месо на грил или кюфтета. Препоръчва се като отлична богата на витамини закуска.

Необходими продукти:

8 кг червени чушки
8 патладжана
2 глави бял лук
2 глави чесън
1 люта чушка
1 лимон
1 с.л. сол
2 с.л. захар
500 мл растително масло

Айварът може де бъде сладък или пикантен. Крайният му вкус зависи от това колко люти чушки използвате в рецептата.

Начин на приготвяне:

1/ Измийте червените чушки. Не ги чистете. Постепенно ги изпечете в тава за печене, като поставите покритие от фолио.
2/ Печете 30 минути във фурната на 200 градуса. През това време обърнете чушките веднъж.
3/ Охладените чушки почистете от люспите и семките. Изплакнете ги на течаща вода.
4/ Патладжаните почистете от кората, разрежете ги на резени и ги сложете в тава. Печете 20 минути при 200 градуса. Не ги обръщайте, трябва просто да станат меки.
5/ Почистете лютата чушка от семките. Нарежете я на дребно. Изцедете лимона и запазете сока.
6/ Почистете лука и чесъна. Блендирайте ги. Запържете ги за 10 минути в растително масло.
7/ Изпечените чушки, патладжани, лук и чесън надробете през месомелачка. Сложете получената смес в голяма тенджера. Разбъркайте и задушете на слаб огън за час - час и половина.
8/ На 40-ата минута добавете към сместа лютата чушка, захарта, солта и растителното масло. 5 минути преди края на готвенето добавете лимоновия сок.
9/ Горещия айвар разпределете по буркани. Затворете с капачки, обърнете бурканите надолу и ги покрийте с кърпа за ден.

Добре сготвеният айвар трябва да бъде гъст.



Добави коментар