Атопичният дерматит мъчи над 600 000 българи

270
Атопичният дерматит мъчи над 600 000 българи

Непоносим сърбеж и обрив до болка, безсъние

Непоносим сърбеж и обрив до болка, безсъние. Това усещат 230 милиона души по света, които имат атопичен дерматит. У нас с това заболяване има около 600 000 души, от които 200 000 са възрастни. Атопичният дерматит е най-честото кожно заболяване в света.

Той е част от голямата група на екземите, които са три основни - контактна, атопична и себорейна екзема. При контактната екзема кожните обриви се появяват на мястото на контакта, там, където алергена или дразнителя се е срещнал с кожата. При себорейната екзема обривите се получават в областите на кожата - между гърдите, по деколтето, скалпа. Атопичната екзема за разлика от другите две първо има генетична обусловеност, посочва вестник Монитор.

Освен това се появява на различни места, с различни обриви в зависимост от възрастта, а не в зависимост от контакт. Много често засяга малките деца, като при бебета атопичния дерматит основно се проявява по бузките, но може да е и по друга част на тялото. Проявява се с песъчинки по бузките, които обикновено са и леко зачервени. Специалистите предупреждават, че симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни с много силна болка и дискомфорт. Данните показват, че 85% от пациентите се оплакват от сърбеж, като при 61% той се описва като тежък и непоносим, а при 42% продължава над 18 часа на ден. Този сърбеж се засилва много през нощта.

„В основата на атопичния дерматит е сухата кожа, а една суха кожа е равна на една нарушена кожна бариера. Тоест първо е нарушена кожната защита“, обясни специалистът по кожни и венерически заболявания от УМБАЛ „Александровска болница“ и член УС на Българското дерматологично дружество доц. Жана Казанджиева. Тя алармира, че заболяването през последните години става все по разпространено. По думите й преди 30-40 години заболяването е засягало около 8-10% от хората, а сега - 25-30 на сто. Забелязва се и ясна тенденция, че се среща много повече в индустриално развитите райони.

Причините за това са много, като се започне от мръсния въздух и се стигне до т.нар. хигиенна хипотеза за появата на дерматита, а именно честото миене и къпане, а по време на пандемията с честата употреба на дезинфектанти. „В индустриалните страни децата много повече страдат от атопичен дерматит. Освен това кожния микробиом е различен в различните градове. Това означава, че кожата ни се мени съобразно заобикалящата ни среда. Мени се нейната защитна функция“, обясни доц. Казанджиева.

Тя обясни още, че при децата често има и т.нар. стафилококова колонизация и оттам се получава бактериално замърсяване на кожните обриви. В тези случаи се изисква задължително веднага да се включи и антибиотик.

„Представете си как може да живеете с един сърбящ обрив по вашето тяло. То иска непрекъснато чесане, при чесането обривът се усложнява и с инфекция, и с едно разпространяване на обривите. Представете си един човек, който не може да спи нощем, защото кожата нонстоп го сърби. Това вече и психологически повлиява много“, обясни още кожният лекар.

За голямо съжаление, България е единствената страна в ЕС, в която лечение на заболяването не се покрива от здравната каса. От няколко години се предлага то да бъде включено в списъка на НЗОК и надзорният съвет може да го направи по всяко време, но това все още не е факт. Така на пациентите с атопична екзема им се налага да заплащат цялото си лечение, което на годишна база може да стигне и над 2000 лева.

Лечението е относително, тъй като зависи пациентът в кой стадий е и колко голяма площ трябва да се маже. От Българското дерматологично дружество настояват да се реимбурсира домашното лечение при атопичен дерматит на хората с тежка форма на заболяването. Според тях по този начин тези случаи ще бъдат контролирани навреме, вместо да се влошават, болните да страдат и да се натоварва икономиката.

Добави коментар