Арт ателие Хариша

375
Арт ателие Хариша

Как да си направим гипсови ръце, рисувани с техниката Мехнди

След представянето на поредицата „Хариша“ нашите приятели от работното пространство за споделено ползване SOHO, впечатлени от вълнуващите приключения на Марко Адамс, решиха, че децата на България имат нужда от място, на което да продължат „пътуването си” през вълнуващи места, срещите се с различни култури и опознаването на непознати традиции.

Така се роди идеята за „Клуб Хариша” в СОХО - мястото на всеки малък изследовател, които иска да се разбере новото и непознатото.

Целта е да се осигури на децата ползотворна и интересна среда, в която да се развиват. Чрез любими за тях дейности като рисуване, апликиране, моделиране, занимания с хартия, прежда, платове, семена, битови отпадъци, текстури, ще им покажем, че всеки може да сътвори „малко чудо”. Изработвайки вълшебни бижута, чанти, кутийки за съкровища, пъстри украси за дома и празнични картички, те ще видят света по нов, различен и цветен начин, така както може да го създаде тяхното творческо въображение - без ограничения.

„Клуб Хариша” в СОХО не само ще стимулира естетическо чувство у малчуганите. Чрез интересните занимания ще се развие тяхното внимание, мислене и памет. Ще се разшири разбирането им за света и социалните ситуации. Ще стимулира гъвкаво мислене, работа в екип и въображението.

Задача: Гипсови ръце, рисувани с техниката Мехнди

Започваме пътуването си от Индия и специално за най-любопитните, ще разкрием малко тайни, но ако искате и Вашето дете да се потопи в магията на Индия, не забравяйте да го доведете в SOHO на 12.01.2013 г.

На индийски Mehandi означава къна. Това изкуство има 5000 годишна история. В момента рисуването с къна е добре познато на целия ориенталски свят, като за най-добрите майстори се смятат жени от щата Раджастан. В Индия, най-популярни са деликатни етнически модели -лотос, паун, слон с повдигнати хобот капка и различни флорални и геометрични комбинации, а крайния ефект наподобява дантела. Рисунки са много сложни и обхващат големи части от тялото, като така пресъздават илюзията за чорапи или ръкавици.

Мехнди изпълнява няколко духовни цели - пази от лошото и привлича доброто. В древността къната, която се е използвала е изпълнявала функциите на медицинско изделие, заради няколко негови свойства: дезинфекцира, има охлаждащо действие, предпазва от микроби и учудващо – помага при главоболие.

Независимо дали ще използвате Мехнди като временна татуировка или като начин да привлечете добрите енергии на своя страна, това изкуство ще ви зареди с красота и положителна енергия.

Необходими материали:
За да си направите гипсови отливки на ръце, които после да рисувате са ви необходими:
- гипс (пакет от 2,5кг., може да се намери и вкварталенстроителните магазини),
- вода
- кофа (може и купа, която няма да използвате повече),
- лъжица за бъркане
- гумени ръкавици
- щипки
- четки с тънък връх
- бои (темперни или акрилни);
- къна и акварелни моливи, с които да рисуваме.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Смесете гипса с водата в съотношение 1:1 в кофата. Сместа трябва да наподобява тази за палачинки.--------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Разбъркайте бързо, докато се разтвори прахта, защото гипсът се втвърдява много бързо.---------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Изсипете разтвора в гумена ръкавица (може да сложите две или три ръкавици една в друга, така ръкавицата няма да се разтегне много и ще запази добра форма).--------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Закачете напълнената с гипс ръкавица на простор или другаде с щипки, така че да бъде отворена, за да може да съхне. Когато я закачате, предвидете да бъде изправена, за да изсъхне равна отгоре, където ще бъде основата на ръката. Ако бъде крива, няма да стои добре изправена. Така нека да престои няколко часа, може и денонощие.---------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Когато гипсът е напълно втвърден и изсъхнал, ръкавицата се къса и отделя от гипсовата ръка.---------------------------------------------------------------------------------------------------
6. Гипсовата ръка се слага на равна повърхност, за да се види дали стои добре изправена. Ако е леко крива, може да се изпили, докато застане права. За да се виждат рисунките върху ръката, ние първо я боядисахме цялата с бяла акрилна боя. Ако нямате такава може да използвате темперна.*Акрилна боя или боя на водна основа може да бъде закупена от всеки магазин за художнически материали.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
7. По гипсовата ръка вече може да се рисува. Вземете бои и тънка четка и нарисувайте колкото искате елементи върху нея. Ако искате можете да ползвате акварелни моливи, или да си направите сами контури пълни с кана или боя, с които да рисувате по ръцете. Така техниката ще бъде пресъздадена много по-автентично.*може да си направите контур много лесно. Просто вземете парче целофан навийте го на фуния и го залепете с тиксо отстрани. После сипете къната или боята от към широката част на фунията, като оставите поне 2 пръста, които не запълвате с течност. Прегънете върха и го залепете. След това с малка ножичка отрежете върха на фунията. Диаметъра и трябва да е толкова голям, колкото искате да е дебел и контура ви.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
8. Нарисуваната гипсова ръка трябва да изсъхне добре и е готова да стане уникален аксесоар при украсата на дома ви.За контакти:

Ася Йончевска (0888714469, asya.trifonova@abv.bg)

Руска Марковска (0886401756 ruska_markovska@abv.bg)

Повече подробности на: http://www.facebook.com/sohosofiaДобави коментар