Антибиотици ни удрят с алергии

97
Антибиотици ни удрят с алергии

Гъбични инфекции и лющене на кожата показват, че сме прекалили с тях

Антибиотици провокират тежки алергии, ако се пият често и продължително. Това важи както за конкретен препарат, така и за цяла група. Много по-често се среща т.нар. кръстосана алергия – по отношение на антибиотици от няколко родствени групи. Понякога тя се проявява доста интензивно и ако не се окаже помощ навреме, човек може да получи шок и да умре. Това предупредиха микробиолози в Световната седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците.

„Антибиотиците действат именно върху бактериите, а не върху вирусите. Затова те не бива да се самопредписват. Когато лекарите ни дават рецепта за тях, те го правят, за да не развием бактериална инфекция, а не за да унищожат вирусите“, заяви проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Със стопроцентова сигурност може да се каже, че продължителният курс с антибиотици погубва не само паразитите, но и унищожава полезните колонии сапрофити – те са необходими на червата, на кожата и на лигавиците. А там, където няма нормална флора, се появява опасна фауна. Дисбактериозата допринася за възникване на гъбични увреждания. Затова, ако човек започне да страда от гъбички по краката и ноктите, кожата на лицето му се изсушава и започне да се люпи, една от причините може да бъде предозирането с антибиотици. Унищожаването на чревната биоценоза в резултат на тези силни препарати гарантира проблеми с храносмилането. По тази причина те се приемат с пробиотици или в комбинация с кисело мляко, за което сме сигурни, че е с лактус бацилус булгарикус или кефир.

Освен всичко друго препаратите от различните групи антибиотици могат да увредят бъбречните тъкани. Те могат да се отразят негативно на нервната система, да намалят слуха и да понижат съсирването на кръвта. И не на последно място – антибиотиците могат да се намесят в развитието на костите и ставите. Много антибактериални препарати са категорично противопоказни за бременни жени и деца.Колкото по-често и по-продължително пием антибиотици, толкова по-често се разболяваме и по-дълго боледуваме, единодушни са микробиолозите. те препоръчват пациентът да изисква от своя лекар да му направи антибиотикограма преди да му предпише силния препарат. По този начин ще се избегне грешката болният да бъде тъпкан с медикамент, който не му помага, а после да бъде заменян с друг от същия вид и така да се стигне до предозиране.

Свръхупотребата на тези лекарства води до резистентност. От тази гледна точка те стават опасни, тъй като вече не могат да унищожат причинителя на бактериалната инфекция.

Според данни на Световната здравна организация само в Европа 33 000 души умират годишно в резултат на антибиотична резистентност, тъй като микроорганизмите стават устойчиви при честа употреба на тези лекарствени средства. В световен мащаб броят им достигна 700 000. Ако не се вземат мерки, очаква се този проблем да отнеме живота на милиони хора към 2050 година. Според епидемиолози голямо предизвикателство е да се убедят хората да не ползват антибиотиците на всяка цена и при най-леките настинки.

„В болниците изписват на пациентите антибиотици без нужда, за да не прихванат някоя вътрешноболнична инфекция. Така се процедира с не по-малко от 60% от хоспитализираните от първия до последния ден на клиничната пътека“. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев. Думите му реално означават признание за неправилна свръхупотреба. Той посочи, че лекарите рядко правят антибиотикограми, по които се отчита какъв тип точно от въпросния медикамент е необходим за даденото заболяване. Това са единствените лекарства, които предизвикват трайни екологични последици.

Как да ги приемаме безопасно?

Преди да започнете да приемате антибиотика, който трябва да е само по лекарско предписание, обърнете внимание дали той е с широк спектър на действие върху голям брой микроорганизми и най-добрият за момента. Обикновено и цената му е по-висока. С препаратите от този вид се постига за възможно най-кратко време максимална концентрация в кръвта и поразените от бактериите органи и системи. Те са с ниска токсичност и минимални странични ефекти при деца и възрастни.

За да е ефикасно лечението, пийте капсулите с повече течности, но не с мляко, фреш от портокал или грейпфрут, тъй като те намаляват действието им. Добре е да ограничите количеството и калориите на храната си, за да запазите енергията, изразходвана за преработката й за борба с причинителя. 30–40 минути преди приема на лекарството хапнете кисело мляко или изпийте чаша кефир. Можете да вземете и пробиотик. По този начин ще запазите полезните микроорганизми в стомашната флора.

Добре е да се придържате точно към предписаната схема на прием, съветва вестник "Монитор". Ако се налага да приемате и други лекарства, задължително уточнете комбинациите и интервалите между приемите с лекуващия лекар. Забравете за алкохола по време на лечението. Той може да неутрализира ефекта на лекарството или да доведе до нежелани реакции. Ако при предишно лечение с антибиотик или друго лекарство сте развили алергия, информирайте лекаря си, за да прецени назначеното лечение.

Добави коментар